Росен Карадимов: Успях да направя от ББР една от най-прозрачните институции в България

1
ББР може да стане флагман на структуроопределящи национални политики, заяви служебният министър на иновациите и растежа
ББР може да стане флагман на структуроопределящи национални политики, заяви служебният министър на иновациите и растежа Снимка: БНР / Савина Спасова

ББР може да стане флагман на структуроопределящи национални политики, заяви служебният министър на иновациите и растежа

Не можете да кажете, че има чистка, когато се сменят заместник-министри, ако бъдат сменяни ключови фигури от администрацията на министерствата, можем да се замислим дали има такъв процес.

Това заяви пред БНР Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа, и подчерта, че тази промяна е "на фаза политическо ниво на ръководството и не може да бъде наречено чистка, защото никой не може да задължи отговорния министър да работи с екип, който той не може да си подбере".

Служебното правителство на Димитър Главчев е политически балансирано, каза още той, като уточни:

"След като едните го припознават като правителство на другите, а другите - като правителство на първите. Това означава, че то е балансирано политически".

Карадимов обясни, че е получил покана за този пост лично от служебния премиер Димитър Главчев:

"Получих поканата в качеството си на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), а тя е една от основните структури в рамките на Министерството на иновациите и растежа. ... Успях да направя от ББР една от най-прозрачните институции в България. ... Изкушен съм да си мисля, че част от мотивацията за моята покана беше и това - прозрачността и отварянето на една институция, ключова в Министерството на иновациите".

Той посочи, че в един момент ББР е била станала "нарицателно - от касичка на властта до заложна къща":

"Чуваха се гласове за нейното закриване, за нейната приватизация, за това, че е безсмислена като институция и в онзи си вид тя действително нямаше своите функции. Тя може да стане флагман на структуроопределящи политики на национално ниво и така е записана като цели в закона".

Атаката към ББР на Кирил Петков, когато беше служебен министър на икономиката, като факти беше вярна, но като подход към банкова институция тя беше грешна, коментира Росен Карадимов.

"Наследството е тежко. ... Нито служебният министър Пулев, нито министър Милена Стойчева не са правили дори опит за влияние или намеса в работата на ББР. ... Уважавам министър Стойчева и ревизии няма да се правят".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Нямат изтребление
    Тоя тулуп беше последният национален началник на комсомола, или както тогава се казваше сборището им. Те срам нямат, това е ясно, но че такива червени вампири от стари времена са в уж служебния кабинет на ГЕРБ доказва за пореден път, че са от едно котило.
  • 3
    1
    Мунчо
    Този ли комсомолец, набеден за мениджър, е направил държавната банка прозрачна?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари