Емил Караниколов: Радостно е, че доходите в България растат

0
В България, освен завърналите се българи, идват да работят и чужденци
В България, освен завърналите се българи, идват да работят и чужденци

Имаме балансиран ръст на икономиката, но все пак по отношение на заплатите има какво още да се желае.

Растежът на българската икономика дотук е с 3,1 процента, като очакванията са да завършим годината с растеж от 3,6 процента. Това сподели министърът на икономиката Емил Караниколов в сутрешния блок на БНТ.

"Безработицата ни е под 5 процента, така че реално няма безработица. Радостната новина е, че през последните три години доходите в България растат с между 8 и 12 процента, но това не е достатъчно, разбира се'', посочи министър Караниколов.

"Последната криза приключи преди около 6-7 години. Неизбежно е в един момент да започне спадът, но кризата няма да тръгне от България, а от големите световни икономики. Дали и кога ще се стигне до нова криза, никой не може да предвиди'', посочи той и съобщи, че за първите седем-осем месеца на тази година България може да се похвали с рекорден износ за 18 милиарда евро.

"Трудно е да се сравняваме с останалите държави, нека по-добре да гоним собствените си цели. Мога да кажа, че в България, освен завърналите се българи, идват да работят и чужденци в сферата на IT сектора'', допълни Караниколов.

Той призна, че най-големият проблем на държавата през последните 20 години е била абдикацията ѝ от образованието.

"Държавата беше абдикирала от образованието в продължение на 20 години. Ние изоставихме нашето образование, а то е най-ценната инвестиция. Затова се дават повече пари на учителите, защото учителят трябва да е мотивиран и подготвен, за да инвестира образование в нашите деца'', подчерта икономическият министър.

По думите му през последната календарна година у нас са били разкрити над 7000 работни места и добави, че през следващата всеки трети работодател у нас е заявил готовност да наема хора.

"Решението къде да отидат е проблем на ''Фолксваген''. Напомням, че ние останахме единствената държава в Европа, която остана в борбата с Турция. България само спечели имиджово, научихме много неща и не спираме да търсим стратегически инвеститори'', отговори Караниколов и отбеляза, че у нас доста активно се развиват металургията, автомобилният сектор и IT сектора.

България по време на прехода са идвали стратегически инвеститори, но ние сме ги давали на ''наши хора'' и те са си тръгвали'', посочи още той и обясни, че по отношение на раздържавяването са били допуснати ''фрапантни и стратегически грешки''.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари