Кристин Лагард: Лихвите по кредитирането в еврозоната ще останат високи

0
Целта на тази мярка е овладяването на инфлацията
Целта на тази мярка е овладяването на инфлацията Видео: NOVA

Целта на тази мярка е овладяването на инфлацията

Лихвите по кредитирането в еврозоната вероятно вече са достигнали най-високата си стойност, но ще останат високи толкова дълго, колкото е необходимо за овладяване на инфлацията. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитиран от NOVA.

Пред Комисията по икономически въпроси на Европарламента тя каза, че според ЕЦБ лихвите са достигнали нива, които, ако се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат значително за своевременното връщане на инфлацията към целта от 2%.

В средата на септември ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им ниво в историята на еврозоната. Решението бе взето въпреки страховете от забавяне на икономиката.

Лагард увери евродепутатите, че ЕЦБ взема предвид страданията, които с рестриктивната си парична политика причинява на европейците, особено на хората с променлива лихва по ипотеките. Много икономисти призоваха институцията да се откаже от вдигането на лихвите, за да избегне забавяне на икономиката на фона на свиването на корпоративните инвестиции и по-ниското търсене за износ.

По-рано този месец очакванията за европейския икономическия растеж бяха понижени до скромните 0,8 на сто за 2023 г. спрямо пролетните прогнози за 1% и на фона на тревожните сигнали за застой на икономическата активност в Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари