Ролята на босилека в борбата с диабета

0
В изследването  участват диабетно болни и здрави доброволци
В изследването участват диабетно болни и здрави доброволци

През 2008 година Центровете за изследвания, контрол и превенция на заболяванията публикуват факт лист, посветен на борбата с диабета. Той съдържа обща информация и оценки относно заболеваемостта от диабет в Съединените щати. Фактлистът се позовава на статията "Лекарствени растения с потенциални антидиабетни свойства", публикувана в "Journal of the Science of Food and Agriculture" една година по-рано.

Статията твърди, че екстрактът от босилек влияе изключително положително върху потискането на две социално значими болести - диабет и сърдечно-съдови заболявания. Етеричните масла, съдържащи се в босилека понижават нивото на кръвната захар, триглицеридите и холестерола.

Глюкозата е основното хранително вещество, използвано от клетките. Те се снабдяват с нея чрез кръвния поток. Инсулинът, от своя страна, помага за регулирането на това "движение" на кръвната захар в клетките.

От изключителна важност е да се запазят определени стабилни нива на глюкозата. Тук се откроява и ролята на босилека - той способства за категоричното понижаване на нивата на кръвната глюкоза при опитни животни с и без диабет. Впоследствие изследването е проведено и при хора. В него също участват диабетно болни и здрави доброволци.

Получените резултати са неоспорими, а доказателствата от изследванията с доброволците способстват за повишаването на доверието в развитието на съвременната медицина. Още повече, употребата на босилека в историята на медицината датира от преди хиляди години. 

Tриглицеридите в ароматната билака имат свойството да понижат нивата на холестерола в кръвта. Това подпомага превантивната роля на босилека в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Комбинацията от високите нива на циркулиращите триглицериди и "LDL" холестерола (т.нар. "лош" холестерол, запушващ кръвоносните съдове) са сред основните фактори, застрашаващи хората на определена възраст от атеросклероза, инфаркт и инсулт.

В условията на експеримент с опитни плъхове се доказва, че екстрактите от босилек възпрепятстват началните етапи на тромбоцитна агрегация и тромбоза.
Въпреки че изследванията все още не са приключили, може да се предполага, че екстрактите от босилек имат терапевтичен потенциал за профилактика и лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари