Истината за маргарина: Опасност от алергии, астма и диабет

3
Маргаринът е вреден продукт, който трябва да се избягва
Маргаринът е вреден продукт, който трябва да се избягва

Защо маргаринът е вреден?

Маргаринът е продукт, който се появява през 1869 г. като евтина алтернатива на маслото. Той се произвежда от растително масло, което се подлага на агресивни химични процеси, за да се получи твърда консистенция.

Ето някои от вредните ефекти на маргарина:

  • Маргаринът съдържа трансмазнини, които са много опасни за здравето. Трансмазнините са вид ненаситени мазнини, които са претърпели процес на хидрогениране, за да станат твърди. Те имат редица вредни ефекти върху здравето, включително:

    • Увеличават риска от сърдечни заболявания. Трансмазнините повишават нивата на LDL (лошия) холестерол и понижават нивата на HDL (добрия) холестерол. Това може да доведе до натрупване на плаки в артериите, което увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и други сърдечни проблеми.
    • Увеличават риска от диабет. Трансмазнините могат да нарушат способността на клетките да реагират на инсулин, което може да доведе до развитие на диабет тип 2.
    • Увеличават риска от рак. Някои изследвания показват, че трансмазнините могат да повишат риска от някои видове рак, включително рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на простатата.
  • Маргаринът се произвежда с помощта на химикали, които могат да бъдат вредни за здравето. Сред тези химикали са:

    • Хексан: Това е органичен разтворител, който се използва за извличане на растителни масла от семената им. Хексанът може да увреди нервната система.
    • Ацетон: Това е органичен разтворител, който се използва за избелване на маргарина. Ацетонът може да увреди черния дроб и бъбреците.
    • Фосфорна киселина: Това е киселина, която се използва за обработка на маргарина, за да му придаде по-мек вкус. Фосфорната киселина може да увреди костите и зъбите.
    • Сода каустик: Това е силна основа, която се използва за избелване на маргарина. Сода каустикът може да увреди очите и кожата.
    • Никел: Това е метал, който се използва като катализатор при хидрогенирането на растителното масло. Никелът може да причини рак.
  • Маргаринът не съдържа полезни вещества, които се намират в маслото. Маслото е богато на витамини А, D, Е и К, както и на омега-3 мастни киселини. Тези вещества са важни за здравето на сърцето, костите и мозъка.

Конкретни примери за вредните ефекти на маргарина:

  • Консумацията на маргарин е свързана с повишен риск от алергии, астма, запушване на носа и улцерозен колит при деца.
  • Маргаринът може да доведе до възпаление на артериите, което може да повиши риска от сърдечни заболявания.
  • Трансмазнините в маргарина могат да повишат нивата на холестерола, което също увеличава риска от сърдечни заболявания.
  • Маргаринът може да доведе до затлъстяване и наднормено тегло.

Маргаринът се произвежда чрез хидрогениране на растително масло. При този процес, водородните атоми се добавят към мастните киселини в маслото, за да се направят по-твърди. Хидрогенирането е индустриален процес, който използва високи температури и налягане.

Трансмазнините се образуват като страничен продукт от хидрогенирането. Те са вид ненаситени мазнини, които имат неправилна структура. Тази неправилна структура ги прави по-малко полезни за здравето, отколкото другите видове мазнини.

Маргаринът е вреден продукт, който трябва да се избягва. Вместо маргарин, е по-добре да се консумира масло, което е по-здравословен вариант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари