РИОСВ - Русе наложи глоби за над 57 000 лева за месец

1
Екоинспекцията е издала 16 наказателни постановления през януари
Екоинспекцията е издала 16 наказателни постановления през януари Снимка: Dunavmost

Екоинспекцията е издала 16 наказателни постановления през януари

Директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова е издала 16 наказателни постановления през януари, с които на нарушителите на екологичното законодателство са наложени глоби в размер на 57 200 лв.

Преобладаващи са констатираните нарушения на Закона за управление на отпадъците и Закона за опазване на околната среда. През месеца не са съставяни актове за установяване на административни нарушения, но са подписани две споразумения, с които се намалява размерът на санкциите, при заплащането им, съобщиха от екоинспекцията.

Общо събраните суми от РИОСВ - Русе по наложени глоби и имуществени санкции са 40 500 лв., и по еднократни и текущи санкции (чл. 69 от ЗООС) – 11 082,40 лв. По сключени споразумения по чл. 58г от ЗАНН са постъпили 2 100 лв.

От получените суми през месец декември 2022 г., на общините през месец януари 2023 г. са преведени 13 838, 95 лв. Най–голяма сума е получила Община Силистра – 7 619,64 лв.

Общият брой на проверките през януари е 40 проверки, от които 6 бр. са планови 6 бр., а 34 са извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 16 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

За периода са постъпили общо 45 сигнала, получени на зеления телефон, по електронна поща или чрез контактната форма на страницата. От тях 7 са основателни, 31 са неоснователни, а 5 са препратени по компетентност. Така е процедирана и писмената жалба относно изсечени акациеви и орехови дървета в частен имот в землището на град Сеново, от дружество, което извършва законна сеч по дигата на река Бели Лом. За предприемане на действия по компетентност, по проблема, писмено са уведомени „Напоителни системи“ АД - клон Долен Дунав и РДГ- Русе.

Пълният текст на месечната справка за януари е публикуван на интернет страницата на РИОСВ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Иван - русенец
    Значи можело - няма Наши, няма Ваши Щом замърсяват - глоба, глоба, глоба и ... затваряне ! Този път - Браво на РИОСВ и на Директорката. Най ме радва глобата от 20 000 лв. на Оргахим - вече и Пенчо Милков не можа да ги спаси. Иначе Пенчо бил против замърсяването - а лапа парички и подаръци от Оргахим. Мишоран малък !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари