РИОСВ - Русе: Два дни през март е имало превишения на фините прахови частици

0
Нивата на останалите следени атмосферни замърсители са трайно ниски през март
Нивата на останалите следени атмосферни замърсители са трайно ниски през март Снимка: Dunavmost

Нивата на останалите следени атмосферни замърсители са трайно ниски през март

Автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух „Възраждане“, разположена в центъра на Русе, е регистрирала две денонощия с минимални превишения по показател фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) през март. Това сочат данните от месечна справка за нивата на ФПЧ, която се публикува на интернет страницата на РИОСВ - Русе. За същия период в Силистра не са отчетени превишения. Нивата на останалите следени атмосферни замърсители са трайно ниски през март, допълват от екоинспекцията.

Средномесечната концентрация на ФПЧ10 за Русе е била 31,05 μg/m³, която е постоянна от началото на календарната година. Превишенията са регистрирани на 8 и 28 март, като вероятно се дължат на пренос на пясък от пустинята Сахара.

Съгласно нова методика на Изпълнителната агенция по околна среда превишенията, дължащи се на този природен феномен, се приспадат от общия брой превишения на нормите за фин прах. Така например, през миналата година за град Русе са регистрирани 31 дни с превишения, като от тях 5 денонощия се дължат на пренос на въздушни маси. С това превишенията на този атмосферен показател в Русе стават 26, с което е спазено законовото изискване за максимален брой превишения по този показател на годишна база – 35 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    3
    Texaco
    Mежду другото, вчера през деня по цялата крайбрежна алея адски смърдеше на запален боклук/сметище. И то баш покрай РИОСВ. Чак лютеше и задушаваше до кашляне. Сигурно пак нищо не са отчели..
  • 9
    2
    Texaco
    Най-вероятно само началниците на РИОСВ прибират тлъстата парса от рушветите, а подчинените си мълчат под заплахата да не загубят синекурната си службица, че иначе на свободния пазар на труда - ЛОШО. Комбинацията изедник чорбаджия с търтей някак не върви..
  • 5
    1
    aha
    Тези купените от РИОСВ да ги махат всичките. Да се дават пари на чуждестранни лаборатории да идват произволно и да замерват. Не може 100 000 човека да са в капана на 20 корумпирани лъжци. Всеки се оплаква от мръсен въздух, само те не виждат проблем.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари