РИОСВ - Русе: 11 дни с превишения на фините прахови частици заради водния проект

1
80 сигнала са постъпили в екоинспекцията през месец ноември
80 сигнала са постъпили в екоинспекцията през месец ноември Снимка: Dunavmost

80 сигнала са постъпили в екоинспекцията през месец ноември

През месец ноември експертите от РИОСВ - Русе са извършили 88 проверки на 82 обекта от контролираната територия. От тях 53 бр. са планови, а 35 бр. – извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 65 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия с екологичното законодателство.

За установени административни нарушения на Закона за опазване на околната среда и специализираната уредба на две юридически лица са съставени актове.

Общо събраните суми от РИОСВ-Русе по наложени глоби, имуществени санкции са 1 842,19 лв. и по еднократни и текущи санкции (чл. 69 от ЗООС) – 2556,75 лв. От Национална агенция по приходите (НАП) през месец ноември са преведени 1842,19 лв. по наказателни постановления. От получените суми през месец октомври 2022 г., на общините през месец ноември са преведени 1610,40 лв. Най–голяма сума е получила Община Разград – 996 лева, отчетоха от екоинспекцията в крайдунвския град.

През ноември месец са постъпили общо 80 сигнала, получени на зеления телефон, по електронна поща, чрез контактната форма в Интернет, чрез системата за документообработка и на централата на РИОСВ - Русе. От тях 7 са препратени по компетентност, 5 са основателни, 64 са неоснователни и по 4 сигнала предстои извършване на проверка.

През месец ноември 2022 г. данните за качеството на атмосферния въздух, регистрирани в пункта за мониторинг в гр. Русе отчитат единадесет денонощия с превишение на средно денонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10). Превишенията в град Русе са свързани с реконструкцията на водопроводната мрежа по уличните платна в района на АИС „Възраждане“ и интензивния автомобилен трафик по ремонтираните, но неасфалтирани участъци в часовите периоди от 18 до 21 часа, което е отчетено от пункта. След средата на месеца и след асфалтиране на посочените пътни участъци, превишения от АИС „Възраждане“ не са констатирани.

Пълният текст на месечния отчет контролната дейност през ноември е публикуван на интернет страницата на РИОСВ - Русе на адрес: https://www.riosv-ruse.org/kontrolna-deinost/16236-mesechni-spravki-za-kontrolna-deynost

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари