РИОСВ - Русе: Три дни с превишения на фини прахови частици са регистрирани през декември

2
Двойно повече от допустимото са били дните със замърсяване на въздуха през изминалата година
Двойно повече от допустимото са били дните със замърсяване на въздуха през изминалата година Снимка: РИОСВ - Русе

Двойно повече от допустимото са били дните със замърсяване на въздуха през изминалата година

През месец декември в пункта за мониторинг на качеството на атмосферния въздух АИС „Възраждане“ в гр. Русе са регистрирани три денонощия с превишения на средноденощната норма (СДН) на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10). Те се дължат на използването на твърди горива за отопление в битовия сектор, съчетано с неблагоприятните климатични условия в края на месеца – високо атмосферно налягане, безветрие и наличие на мъгла. Нивата на останалите атмосферни замърсители се запазват трайно ниски, съобщиха от РИОСВ - Русе.

Спазени са законовите изисквания за средногодишната норма (СГК) за ФПЧ10 за гр. Русе. През последните години средногодишната концентрация е под заложената норма от 40 μg/m3. Изчислената за АИС „Възраждане” СГК през 2022 г. е 38,4 µg/m3.

За изминалата 2022 г. са регистрирани общо 67 дни с превишения на СДН за ФПЧ10 на годишна база, като не е спазено изискването за максимален брой дни с превишения на СДН за фини прахови частици - до 35 на година. Предстои по специална методика, разработена през миналата година да се верифицират данните, като превишенията на годишна база ще се намалят с тези, които се дължат на трансграничен пренос на пустинен прах. Така например, през 2021 г. при отчетени 28 броя дни с превишение на СДН на ФПЧ10, след корекция на дните с пренос на пустинен прах (5 дни за 2021 г. за град Русе) те са приспаднати и верифицираният брой с превишения за годината е бил 23 дни.

В края на миналата година експертите на РИОСВ - Русе извършиха проверка на община Русе за спазване на заложените мерки в Общинската програма за качество на атмосферния въздух 2021-2026 г. Предстои анализ на изпълнението им през 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    НЕКАДЪРНАТА ЦОНА
    Докато РИОСВ се ръководи от ГОРСКИ СТРАЖАР и то няколко пъти уволнявана поради некадърност, дори като такава- няма как да им имаме доверие. Няма ли да я изгонят и от там или ще я търпим до пенсия?
  • 7
    3
    русенец
    Защо не паркирате някой от тези автомобили в раюона на КАТ примерно или на Трета поликлиника? Стига сте ги слагали на завет някъде, където се знае, че е относително чисто. Паркирайте ги между Липник и България, паркирайте ги до Монтюпе.
  • 4
    2
    коне бягат
    безопасна и ефективна
  • 10
    1
    Ех
    Блажени са вярващите, ама кой ли ви вярва на манипулациите. Целият град е в мръсотия и прах, а те ми казват, че едва ли не въздухът е супер чист.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари