РИОСВ проверява пречиствателната станция на „Оргахим“

0
Екоинспекцията е установила нередност и е поставена пломба
Екоинспекцията е установила нередност и е поставена пломба

Резултатите от физикохимичния анализ на пробите отпадъчни води от канализационен колектор „Трети март“ показват превишение по показател неразтворени вещества

 Пробите са взети в края на миналата седмица, при извънредна проверка за наличие на оцветени води в реката. Отпадъчните води от колектора са анализирани от Регионална лаборатория - Русе при ИАОС по показатели активна реакция (pH), неразтворени вещества, химична потребност от кислород и феноли (летливи). Тези контролирани показатели са определени в разрешителното за заустване на „ВиК“ ООД – Русе.

По сигнала за оцветените води в Русенски Лом са извършени две допълнителни проверки - на локалната пречиствателната станция на „Оргахим“ АД и „Унипак-В“ ЕООД.

Пречиствателната станция на „Оргахим“ АД се експлоатира средно два пъти седмично и съгласно представен дневник са проследени количествата на пречистените отпадъчни води. Към настоящия момент тя все още не е въведена в редовна експлоатация. При оглед на съоръжението е установен липсващ преграден елемент (бленда) от байпасната връзка на станцията. На място е отстранено несъответствието и е поставена пломба на екоинспекцията. Байпасните съоръжения са задължителни елементи на пречиствателните станции, но следва да се използват единствено при настъпване на аварийни ситуации, като операторът е длъжен да уведоми предварително контролния орган за необходимостта от нарушаване на пломбата.

На производствената площадка на „Унипак-В“ ЕООД е констатирано спазване на предписанията, дадени при предишна проверка, отпадъчните води да се събират, предварително третират и предават на фирми, притежаващи разрешителен документ за дейности с отпадъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари