Римският пазар на "Сегсагинта Приста" отваря врати

2
Благодарение на ученици от Професионалната гимназия по облекло, дамите ще имат възможност да си подарят прически от римско време
Благодарение на ученици от Професионалната гимназия по облекло, дамите ще имат възможност да си подарят прически от римско време

Традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“ ще се проведе в събота, 17-ти септември

Старата крепост ще се оживи от смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии, представящи антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Пазарът ще отвори врати в 11.00 ч. Час по-късно - от 12.00 ч., ще започне представянето на участниците от римски легат. В 13.00 ч. Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във войни и стават част от кохортата, как се обучават и полагат клетва за вярност. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев. Благодарение на ученици от Професионалната гимназия по облекло, дамите ще имат възможност да си подарят прически от римско време.

Римският пазар на „Сексагинта Приста“ е едно от устойчивите събития, организирани от русенския музей, което присъства трайно в културния календар на града. Атрактивните възстановки, представящи традиционни практики и модели на живот, имат за цел да презентират разказа за римското наследство и да споделят знанието за Античността на достъпен и разбираем за посетителите език. Те показват дейността на екипа археолози, извършващи теренни проучвания на обекта, като ги правят видими за широката общественост.

Входът за Римския пазар на „Сексагинта Приста“ пазара е от към ул. „Цар Калоян“, а изхода – при Паметника на моряка, уточниха от музея. Демонстрацията на Римската кохорта ще се извърши на празното пространство пред Паметника на моряка. Входът за събитието е 2 лв. на човек. Децата до 7 г. влизат, без да заплащат входни такси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    русенец
    Бете му мамата на пазара, кажете кога ще затворите "Монтюпе", че вече започнаха да ни тровят още от 20 часа. Бах мааму, вече и денем не можеш да си отвориш прозореца! Пенчо, в Нисово усеща ли се, бе лайно?
  • 1
    1
    Махмуд Римлянина
    Семки ще продават ли, чувал съм, че имали добри традиции по онова време.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари