Решение на Конституционния съд – писано на бланка на ГЕРБ!

0
Докладчик по делото е съдия Таня Райковска, няма особени мнения, решението е взето единодушно
Докладчик по делото е съдия Таня Райковска, няма особени мнения, решението е взето единодушно

Излязлото вчера решение на Конституционния съд, с което КС отказа да отмени правилото, че за граждански и търговски дела на юрисконсултите се присъжда възнаграждение като за адвокат, е писано на бланка на … ГЕРБ.

А наред с това, за да бъде скандалът пълен, е от… Министерски съвет.

Докладчик по делото е съдия Таня Райковска, няма особени мнения, решението е взето единодушно.

А явно истинските му създатели се разкриват чрез няколко елементарни движения по клавиатурата на компютъра, с мишка в ръка. За доказателство от Ureport.bg прилагат скрийншот.

Ето това става ясно от properties

Ето това става ясно от properties

Следите винаги остават. А в интернет са горещи дълго време.

По същество

Конституционният съд беше сезиран от омбудсмана Мая Манолова, определила тази практика като „такса юрисконсулт“. Аргументите й бяха, че, когато за юрисконсулт се присъжда възнаграждение като на адвокат, това не са реално направени разноски, а именно тях бива осъдена да плати загубилата страна, обясни „Правен свят“. Освен това юрисконсултът е служител на трудов договор и му се дължи заплата, което няма никаква връзка със стойността на предмета на делото, което пък в повечето случаи е основа за изчисляване на адвокатския хонорар.

КС посочва, че наистина юрисконсултите работят по трудово или служебно правоотношение и получават заплата, но това не означава, че не трябва да получават хонорари за явяването си по дела като всички останали адвокати. Конституционните съдии посочват, че всъщност, ако страна бъде лишена от разноски за процесуална защита при позитивен развой на съдебното дело само поради обстоятелството, че е представлявана от юрисконсулт на заплата, това би било нарушение на правото на защита и на правовата държава.

Ако вярваме на това, което пише на сайта на КС: „Конституционният съд се утвърди в обществото като политически независим орган, осигуряващ върховенството на Конституцията… Той би се самоотрекъл, ако решава делата по политически, а не по строго конституционни и юридически съображения. Прилагайки точно и последователно разпоредбите на Конституцията, българският Конституционен съд гарантира необратимостта на демократичните процеси в България, чието осъществяване Конституцията цели“. Колко хубаво звучи.

Гафът на президенството с „мангали“

През юли 2012 г. на сайта на президентството беше качен документ, озаглавен Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020). Само че файлът беше наименован: „13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf“. Националната стратегия бе приета с решение на това Народно събрание през март 2012 г.

След като гафът лъсна, системните администратори на сайта блокираха съдържанието му. А виновният за „Mangali.PDF“ се отърва само със забележка.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари