Решават съдбата на тримата министри

0
На 31 август министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки
На 31 август министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки

Коалиционният съвет, включващ ГЕРБ и партиите в „Обединените патриоти“, се събира днес, за да реши съдбата на тримата министри, които подадоха оставка заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души, предаде БГНЕС.

На 31 август министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки. Те им бяха поискани от министър-председателя Бойко Борисов. Тримата изразиха готовност да поемат политическата отговорност за трагедията край Своге.

Това е вторият ремонт в третия мандат на премиера Бойко Борисов. До момента от стола си на министър си тръгна проф. Николай Петров, който оглавяваше здравното министерство след информации за конфликт на интереси при обществени поръчки във ВМА. Има и двама министри, които подадоха оставки, но те останаха на постовете си. Това бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова заради сделката за ЧЕЗ и министърът на социалната политика Бисер Петков, който запази креслото си, след като майките на деца с увреждания се обявиха в негова защита.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов изрази недоволство, защото не е бил уведомен за оставките. В декларация от 3 септември той заяви, че неговата партия ще гласува против оставките на тримата министри и поиска промяна на модела на управление. „Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа край Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения“, подчерта Симеонов. Според него стабилността на коалиционното управление е застрашена от непрекъснатите атаки срещу НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в „Обединени патриоти“.

В същото време неговият коалиционен партньор, лидерът на Атака, Волен Сидеров разкритикува поведението на Валери Симеонов и на свой ред поиска неговата оставка.

По-късно вечерта на същия ден /3 септември/ в сградата на Министерски съвет се събра Коалиционният съвет на управляващите. След близо 4-часово заседание управляващите избраха да продължат напред. „Решихме да продължим управлението, всеки със своите особености, без да го правим проблем на управлението“, заяви Волен Сидеров.

От своя страна, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че няма никакви основания за разтуряне на коалиционното правителство. „Стабилността днес е най-важната днес, нямаме различия по отношение на управлението“, каза той. Цветанов обяви тогава, че темата за всяка една от подадените оставки ще бъде обсъдена на 10 септември на Коалиционен съвет. Имаме министри в оставка, няма започната процедура, уточни още той.

На 9 септември, ден преди срещата на коалиционните партньори, Цветан Цветанов обяви, че кандидатите за министерските позиции ще бъдат предложени от ГЕРБ. „Дали ще бъдат приети оставките на министрите е въпрос на разговори. Силата на ГЕРБ е, че в такива моменти може да поема политическа отговорност“, каза той.

Според него бъдещите министри „трябва да са хора с безспорни професионални качества, с професионална тежест и да бъдат ангажирани с изпълнението на управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти““.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари