Ремонтът на новия парламент хем закъснява, хем поскъпва

0
​Цената на реконструкцията на бившия партиен дом се увеличи за 4 месеца с 5 млн. лева
​Цената на реконструкцията на бившия партиен дом се увеличи за 4 месеца с 5 млн. лева Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Само за 4 месеца мащабната реконструкция на бившия партиен дом, която още не е започнала, поскъпна с близо 5 млн. лв. - от 17.5 на 22.6 млн. лв.

Това става ясно от новата обществена поръчка, обявена на сайта на парламента за довършителните работи в сградата на пл. "Александър Батенберг". Процедурата бе стартирана още в края на февруари, но през юли е била прекратена, тъй като подадените оферти не са отговаряли на изискванията. Така прогнозната стойност на целия ремонт на партийния дом и зала "София" наближава 50 млн. лв.

На въпрос на вестник "Сега" какво налага оскъпяването, от пресцентъра на НС отговориха, че са включени още дейности по ремонта и обновяването на огромната сграда. В момента в бившия партиен дом са кабинетите на депутатите, голяма част от администрацията на парламента и ЦИК. 

През февруари прогнозната стойност на поръчката за самия партиен дом беше малко над 17.5 млн. лв. с ДДС. Сега тя вече е над 22.6 млн. лв. и отново е за проектиране, авторски надзор и реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасадата и покрива на сградата. Крайният срок за подаване на оферти е 17 декември.

Няма особена разлика в документацията по двете обществени поръчки. В настоящата е дадена повече специфика за количеството на дейностите, които трябва да се изпълнят. Публикувани са точните размери на стени и тавани, които трябва да се шпакловат, и например колко да е обшивката на покрива на партийния дом. Срокът за изпълнение на работата е сега 750 дни, а в първия вариант бе 450 дни. Критериите за оценка са два - техническо предложение с тежест 40% и ценова оферта с 60%.

Според публикуваните данни в търга през лятото са участвали два консорциума. Единият е "БСГ – Бояна", в което влизат "Булстрой груп" ЕООД и "Архитектурно студио Бояна" ЕООД. Вторият е "И-Е Строй" с партньори "Ирел Строй енд проджект" ЕООД и "Егнатия България" ЕООД.

Кандидатите са отстранени още на първия етап от процедурата заради множество неспазени изисквания на закона и на възложителя, констатирани от комисията. Не са отваряни нито техническите, нито ценовите им оферти, а прекратяването не е обжалвано.

Отделно от това за преустройството на новата зала "Св. София" през 2016 г. също беше обявена обществена поръчка, която е почти 24 млн. лв. с ДДС, и включва основна реконструкция и оборудването на залата. Залата трябваше да бъде готова до лятото на миналата година, но ремонтът се забави заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен. Изпълнител е обединение "НС ГРУП" ДЗЗД. Забавянето бе обяснено с непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, в който имало греди по 80 т всяка, допълнителните решения за стъкления купол, който предстои да бъде монтиран, ремонта на бул. "Дондуков", който затруднил достъпа и т. н.

Очевидно, и идните поне 2 години депутатите няма да заседават в нова пленарна зала и обновена сграда и ще продължават да се наливат милиони в реконструкцията.

ИНЦИДЕНТ

Строежът на новата пленарна зала се охранява от фирмата "Дефанс консулт", която е била собственост на Султанка Петрова, преди да стане зам. социален министър от квотата на патриотите. След смъртта на охранител от фирмата гръмна скандал, а Петрова беше проверена за конфликт на интереси. Разбра се, че съпругът й е на високо ниво в компанията, а новият собственик е "баща на внуците й" по собственото му определение. Антикорупционната комисия оневини Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари