Река Пеней заля части от град Лариса

0

Нивото на водата в залетите квартали е между един и два и половина метра

Река Пеней излезе от коритото си в град Лариса, Централна Гърция, и заля обширни зони от предградията му. За борба с бедствието са изпратени спасителни екипи от цяла Гърция.

Местни жители съобщават, че бедствието е започнало във вечерните часове вчера. До вчерашния ден в града е валял проливен дъжд, но вече времето е сухо и слънчево. Реката обаче носи големи водни количества от планините и според жителите тя е скъсала част от защитните диги.

Чак такова наводнение друг път не съм виждал“, каза възрастен гражданин, цитиран от БТА. Той си спомни, че Пеней е прелял и през 90-те години на миналия век, но наводнението е засегнало по-малки площи.

Друг жител на Лариса казва, че заради водата не може да влезе в дома си.

Група граждани, събрали се в двор непосредствено до водата, чакаха да видят дали тя ще прелее през чувалите с пясък пред прозореца. "55 години живея в Лариса, но за първи път водата стига чак тук", каза един от тях. "Така ще е, пожари, наводнения, като сме забравили Господ и Богородица", заключи той с поглед към небето.

В района има евакуирани села, но в наводнените къщи на града жителите са по горните етажи на домовете си, а ако се наложи да се придвижат, налага се да газят във вода до кръста по улиците. Засега имат електрозахранване и вода.

Водата все още се покачва, обясниха местните. От властите са научили, че се очаква нивото да започне да спада чак вечерта.

Жителите обясняват, че на много места водата нахлува по дъждовната канализация, по която заради високите води на Пеней водата се движи в обратна посока.

Служител на местното дружество за защита на животните сподели, че жителите не са получили навременни указания от властите и хората е трябвало помежду си и в социалните мрежи да се информират, че водата ги застрашава, а от дружеството са предупреждават собствениците на селскостопански животни да ги изведат от застрашените райони.

Според информации в местните медии нивото на водата в залетите квартали е между един и два и половина метра.

Наводненията, които предизвика през последните три дни бурята „Даниел“ в Гърция, досега са отнели живота на седем души, а още поне петима са в неизвестност.

В Лариса, най-големия град на област Тесалия, е разположен координационният център за борба с последствията от катастрофалните наводнения. Днес в него пристигна премиерът Кириакос Мицотакис, който отмени проявите си в рамките на Солунския международен панаир през уикенда заради бедствието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари