Реформаторите излизат от властта

0
Водещи фигури от коалицията подават оставки и минават в опозиция
Водещи фигури от коалицията подават оставки и минават в опозиция

След бурните дебати по конституционните промени Реформаторският блок изглежда ще излезе от властта. Водещи фигури от коалицията подадоха оставки като ръководители на министерства и парламентарни комисии и обявиха, че минават в опозиция.

Всичко започна от правосъдния министър Христо Иванов, който обяви оставката си от парламентарната трибуна. Така той изгуби водената битка с главния прокурор Сотир Цацаров, с когото имаха чести сблъсъци, включително и в публичното пространство, предаде Economic.bg.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката с думите „слагаме край на тази глава и продължаваме напред”. По-късно новината потвърдиха и от пресслужбата на Министерски съвет.

Минути по-късно в кулоарите примерът му последва председателят на ДСБ и съпредседател на коалицията Радан Кънев.

По неофициална информация на в. „Капитал” предстои още двама министри от Реформаторския блок да подадат оставка – на здравеопазването Петър Москов и на отбраната Николай Ненчев. При евентуално разцепление на парламентарната група на Реформаторите се очаква решението да се оттеглят от властта да бъде подкрепено от между 10 и 13 депутата от общо 23-ма.

„Оттеглям подкрепата си за правителството и подавам оставка като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Ще продължа да изпълнявам задълженията си на депутат от опозицията и вярвам, че това очакват от мен хората, които ме избраха за техен представител.” С тези думи ръководителят на транспортната комисия Гроздан Караджов също подаде оставка.

Все още не е ясно как ще реагират другите партии от коалицията. За момента липсва реакция от Движение „България на гражданите” и СДС. Техните лидери демонстрират добро разбирателство както помежду си, така и с останалите партии от управляващата коалиция.

Смята се, че Меглена Кунева е фаворит за наследник на подалия оставка Христо Иванов.    

Покрай турбулентните събития бъдещето на управляващата коалиция остава неясно.   

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари