Реформа в администрацията ли? Ами да се отделят пчеличките от търтеите

0
Сигурно само тогава чиновник няма да е мръсна дума и в администрацията ще се работи ефективно
Сигурно само тогава чиновник няма да е мръсна дума и в администрацията ще се работи ефективно

Според доклада за състоянието на администрацията през 2020 г. имаме 142 613 щатни бройки, от които реално заетите са 131 463 души

Имаше едно момче с много весело гласче. Пееше то нощ и ден, този тъй познат рефрен“. Тази песничка сигурно е любима на много деца. Самият текст обаче е поучителен дори за възрастните.

Повтаряме си го доста често. Поредният пример е отправената в публичното пространство от бъдещите нови управляващи заявка за съкращаване на администрацията. Идея, която периодично излизаше на дневен ред през годините, съобщаваше се гръмко, отсреща в обществото се чуваха аплодисменти, че най-сетне ще има справедливост и ще се отреже ненужният щат и най-сетне някой ще посегне на смятания за богопомазан чиновник, пише Монитор

Всъщност години наред това като че ли беше една от най-ненавижданите думи у нас, а назоваването ѝ едва ли не е синоним на корупция и лентяйство. Не можем да отречем, че сигурно всеки е минал по трънливия път на бюрокрацията, през който на поредното гише те връщат за най-малката неточност. Какво обаче се случи след гръмките слова, които слушахме през годините? Общо взето, нищо. Административна реформа реално нямаше, тя се състоеше предимно със замяна на един чиновник с друг при идване на ново управление, а не с реални съкращения на ненужни щатове.

Все едно се разместваха пешки по шахматната дъска. И песента спираше дотук. Сега отново чухме да ни заявяват доста амбициозно, че около 30 000 души трябва да бъдат освободени. Тоест, ще изгърмят и ще останат без работа. Вярно е, че ако не ни се налага да ходим до гише, това ще улесни нас като граждани и данъкоплатци, но и ще намали корупцията, бюрокрацията и т.н. Никой не отрича раздутия щат на администрацията през годините.

В същото време обаче изпадаме пред следния парадокс. Според доклада за състоянието на администрацията през 2020 г. имаме 142 613 щатни бройки, от които реално заетите са 131 463 души. От една страна, непрекъснато се оплакваме, че едва ли не сме наводнени от чиновници, а от друга - изпитваме реална нужда от служители в определени звена. Ако не е така, защо тогава се оплакваме, че няма достатъчно учители, че десетки агенции нямат служители, които да проверяват и контролират дадени обекти. Вземете дори за пример РЗИ-тата. Ами с ръка на сърцето можем да кажем, че няма служители, които да извършват проверки дали се спазват противоепидемичните мерки, а какво остава за друго. Ако имаше достатъчен брой чиновници, сигурно нямаше да чакаме да дойде Никулден или Коледа, за да видим инспектори по пазари и магазини. Онзи ден чух да казват, че реално надути щатове има само по министерствата, обаче по други места - например в държавните агенции, са една шепа хора, точно пчеличките, които вършат работа. И съм съгласна с това твърдение.

Та като говорим за съкращаване, нека наистина да има реформа, но да се отделят пчеличките от търтеите. Сигурно само тогава чиновник няма да е мръсна дума и в администрацията ще се работи ефективно. А операция „Шев и кройка“ няма да е като познат рефрен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари