Редица промени в Белгия от 1 януари

1
Какво трябва да знаем?
Какво трябва да знаем? Снимка: REUTERS/ Johanna Geron

Новата 2022 г. означава повече промени в правилата в Белгия.

В този материал ще разберете какво се променя на 1 януари 2022 г., пише Държавник

Промени в здравеопазването

Законът за извънредни ситуации ще принуди хора, различни от медицински сестри и лекари - включително студенти по медицина и медицински сестри, студенти лаборанти, акушерки, зъболекари, фармацевти, фармацевтични асистенти, логопеди и шофьори на линейки с две години опит, наред с други - да разполагат с документи за отрицателни PCR тестове и документи за ваксината срещу Covid.

Междувременно годишният таван на фиксираните надбавки за доброволци в частния и обществения сектор на здравеопазването ще бъде повишен от 1416,16 евро на 2600,90 евро, което означава, че доброволците, които получават максималната дневна надбавка от 35,41 евро, могат да работят до 74 дни в годината вместо предишни 40.

Икономика и бизнес

Данъчните власти ще удържат по-малко от месечните заплати на служителите. Тази промяна ще доведе до средно „увеличение“ на нетната заплата от 128 евро годишно, 209 евро през 2023 г. и 243 евро през 2024 г. От друга страна, данъкоплатците ще получат по-малко възстановяване на данъка.

Социалните тарифи за газ и електричество - намалена тарифа, запазена за хора с по-ниски доходи или получатели на социални помощи - ще се повишат отново поради високите цени на енергията. За една година социалната тарифа за електроенергия се е повишила с 36% и с 45% за газ.

Банките, включително BNP Paribas Fortis и ING, ще повишат цените на някои банкови услуги, по-специално таксите за основни банкови сметки, но също и изпращането на извлечения по пощата.

Транспорт, търговия и услуги

Сметките за енергия ще бъдат опростени за потребителите, след като в събота влезе в сила кралски указ, определящ минималните изисквания за сметките за газ и електричество и информация за фактуриране. Това трябва да улесни потребителите да сравняват и контролират консумацията на енергия.

Ключари ще трябва да покажат идентификационна карта на своите клиенти като част от инициатива за борба с измамните ключари. За да получат картата, те ще трябва да подпишат кодекс за поведение и да представят сертификат за качество, издаден от органите за оценка.

Бюджетът за мобилност на служителите, с който те могат да обменят служебния си автомобил за финансиране на устойчиво пътуване, ще приеме нови правила за опростяване на системата, включително финансирането на разходите за заеми за велосипеди. Добавена е и нова подкатегория за електрически транспортни методи.

Ще влязат в сила нови мерки за белгийските компании, изнасящи стоки за Обединеното кралство, включително задължително предварително деклариране за стоки, идващи от ЕС и прекратяване на възможността за отлагане на митническа декларация, което прави бизнеса с британците още по-сложно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари