Съветът на Европа: България бързо да приеме закони за юридическа промяна на пола

2
Властите в България са насърчени да почерпят вдъхновение от стандартите на Съвета на Европа
Властите в България са насърчени да почерпят вдъхновение от стандартите на Съвета на Европа

Властите в България са насърчени да почерпят вдъхновение от стандартите на Съвета на Европа

Становището е следствие не само от нееднократното осъждане на държавата ни в Страсбург, но и на тълкувателното решение ВКС, с което на практика се сложи край на възможността транссексуалните да променят юридически пола си

България бързо да приеме законодателни промени, с които да се въведе процедура за правно признаване на промяната на пола - за това призова Комитетът на министрите на Съвета на Европа, съобщи юридическото издание lex.bg.

Становището на органа, който следи за изпълнението на решенията Европейския съд по правата на човека, е следствие не само от нееднократното осъждане на държавата ни в Страсбург, но и на тълкувателното решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд. С него върховните съдии на практика сложиха край на възможността транссексуалните да променят юридически пола си.

"Представителите на министрите отбелязаха с дълбоко съжаление, че макар в продължение на много години признаването на промяна на пола да е било редовно допускано в националната съдебна практика, неотдавнашното тълкувателно решение на Върховния касационен съд от февруари 2023 г., основано на решение на Конституционния съд от октомври 2021 г., е направило практически невъзможно за транссексуалните лица да получат правно признаване на промяна на пола в България; и че тези развития значително засилват състоянието на несигурност спрямо засегнатите лица и биха могли да доведат до други подобни нарушения", се посочва в документа, разпространен от Съвета на Европа.

Министрите подчертават, че бързото разработване и приемане на законодателни мерки, предвиждащи съобразена с Конвенцията процедура за правно признаване на промяна на пола, изглежда от първостепенно значение, за да се преустанови настоящото положение на несигурност спрямо транссексуалните, и приканват властите да приемат такива изменения.

Като насърчават властите в България да почерпят вдъхновение от ресурсите и стандартите на Съвета на Европа.

Заради несигурността за транссексуалните, която настъпи след тълкувателното решение на ВКС, комитетът приканва правителството да го информира дали може да приемат временни мерки, които да позволят разглеждането на молби за правна промяна на пола до приемането на измененията в законодателството.

Както е известно през февруари 2023 г., ВКС прие със задължителна сила, че: "Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален".

Т.е. прехвърли разрешението на проблема на терена на законодателя, който да уреди процедура за т. нар. юридическа промяна на пола.

След тълкувателното решение състави на ВКС не допуснаха до разглеждане дела на транссексуални, на които първите инстанции са отказали юридическа промяна на пола, но по един казус беше направен "пробив". До касация беше допуснато дело на транссексуален, като основен аргумент за това бяха Правото на ЕС и практиката на съда в Люксембург

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 1
  11
  Луси
  Те само това ни е проблема в България. И втасваме после, та се не видя.
 • 4
  10
  Приказка за Европа
  Положението е следното: ти си живееш тихо и спокойно в някое селце в Норвегия или Швейцария, ходиш си на църква веднъж седмично, отглеждаш си прасенца в кочината и домати в градинката и не пречиш на никого с нищо. Изведнъж ти докарват някакви "мили и клети" бежанци от далечен Бангладеш и още по-далечна Гамбия и Сенегал. Те бягат от страшна война, за която никой не е чувал и са толкова стресирани, че им се полага по една безплатна къща и поне по 1000 Евро на месец на човек, за да успокоят нервите си. Само за няколко месеца горките стресирани бежанци вече са се успокоили и приемат твоето селце вече за тяхно. Първото, което искат, е да им построят джамия и да бутнат църквата, защото им нарушавала спокойствието. След това ти започваш да им пречиш, защото прасетата в кочинката ти са нечисти животни, защото жена ти е излязла на улицата незабулена, защото кучетата ти също са нечисти животни и горките "бежанци" се страхуват от тях. Накрая те обвиняват в расизъм, защото си се изказал, че не могат да определят правилата в твоето село и че не е нормално ти да се съобразяваш със всички техни искания, а те да не зачитат нито едно местно правило или закон. И порицан от местните леви и либерални хорица, под насмешливия поглед на "горките бежанци", влизаш в затвора за език на омразата, а имуществото ти се конфискува в полза на страдащите, които ще дойдат от Бангладеш и Сенегал според закона за събиране на семействата. И така, лека-полека, твоето китно селце изведнъж не е твое, а на клана Мустафа от Дака и на клана Багого от Дакар, които само за десетина години са станали мнозинство в селото ти. Тук свършва приказката за Европа и европейците...
 • 5
  9
  М-даааа,
  Както се казва: педерастия до шия в този €врогейския съюз! Не, благодаря, не искам техните сексуални стандарти и 50 нюанса LGBTQIA+! Тук шпекът е „Стара планина“, а сливите са сини, медени, троянски!
 • 14
  8
  tktyk
  Има два пола - мъж и жена, всичко останало са психично болни индивиди, които вместо да бъдат лекувани се окуражават да си демонстрират магариите пред останалите. Европедерасите да ходят да се чукат помежду си и със родителите си, на България никога не й е било мястото в такава педалска организация.
 • 10
  7
  Тонката
  Закон срещу педерасите.Да не бъдат вписвани с трети пол а с тоя който господ е дал...С други думи скоро ще ядат дървото...Предлагам да се надигнем и да ги смелим от бой.И кастрация....Мърши долни о ес да си го начука здраво...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Зад всяко възпитано дете стои мила и усмихната майка, която вкъщи се дере като метъл вокал...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари