Разследват "Лукойл" за злоупотреба с монополно положение по жалба на OMV

0
Проверката ще е на Комисията за защита на конкуренцията
Проверката ще е на Комисията за защита на конкуренцията Снимка: Евгений Разумный / "Ведомости"

Проверката ще е на Комисията за защита на конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка за злоупотреба с монополно или господстващо положение срещу "Лукойл България" ЕООД. Проверката е образувана по искане на "ОМВ България" ООД.

От КЗК отбелязват, че производството е започнало въз основа на Закона на чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от Договора за функциониране на европейския съюз.

Двата законови текста (българският естествено е подчинен на европейския)идентично забраняват поведението на предприятия с монополно или господстващо положение, както и на две или повече предприятия със съвместно господстващо положение, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. В ДФЕС се въвежда забрана като несъвместима с вътрешния пазар за всяка злоупотреба от страна на едно или повече предприятия с господстващо положение в рамките на вътрешния пазар или в съществена част от него, доколкото тя може да повлияе върху търговията между държавите-членки. И в двата текста се изреждат конкретни забранени практики.

Поводът за инициираното след искане на ОМВ открито производство не се съобщава, но пред БНР от компанията посочват, че "подкрепят спазването на законодателството за конкуренцията, което е от съществено значение за здравословната и справедлива бизнес среда".

От "Лукойл" засега не коментират проверката. И двете дружества членуват в Българската петролна и газова асоциация, откъдето отбелязват че става въпрос за търговски спор между две дружества.

През април 2020 г. по искане на прокуратурата КЗК започна да проверява има ли картелни споразумения между търговците на горива.

През месец май същата година КЗК влезе в офисите на БПГА. Тогава регулаторът съобщи, че проверява дали са допуснати нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос - съхранение - търговия на едро - търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на членовете на обединението.

През 2019 г. КЗК също провери, но не намери основание да обяви, че действа картел при определяне цените на горивата.

През април 2016 г. КЗК съвместно с полицията влезе на проверка в "Лукойл България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари