Разрешават генномодифицирането на човешки ембриони?

0
Това означава, че генномодифицираните бебета скоро могат да се превърнат в реалност
Това означава, че генномодифицираните бебета скоро могат да се превърнат в реалност

Много важно за науката е разрешението за генномодифициране на човешки ембриони, твърди група от учени, специалисти по етика и политически експерти.

Според доклад на Hinxton Group редактирането на генетичния код на ембриони в ранен стадий е с „огромна стойност“ за изследванията.

От групата допълват, че за момента не е разрешено раждането на генномодифицирани бебета, но в бъдеще това можело да стане „приемливо от морална гледна точка“ при някои обстоятелства.

САЩ засега отказват финансирането на изследвания, включващи редактиране на генетичния код на ембриони.

Hinxton Group се събра в отговор на феноменалния напредък, който се случва в областта на генетиката, съобщи Би Би Си.

Редица нови технологии позволяват образуването на своеобразен „молекулен навигатор“, който пътува до определена точка в човешката ДНК, носейки със себе си чифт „молекулярни ножици“.

Тези възможности промениха изследванията в широк кръг, но напредъкът означава, че генно модифицираните бебета ще престанат да бъдат просто перспектива, а бързо ще се превърнат в реалност.

По-рано тази година екип учени от университета Сун Ятсен в Китай показаха как смущения в човешкото ДНК, които водят до заболявания на кръвта могат да бъдат коригирани на ранен етап в ембрионите.

В бъдеще технологиите могат да бъдат използвани за предотвратяване децата да се раждат с муковисцидоза (кистична фиброза) или гени, които увеличават риска от заболяване от рак.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари