Раздадоха награди „Русе“

0

Тази вечер се проведе тържествената церемония-концерт в Доходно здание, на която кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов връчи ежегодните НаградиРусе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“.

За трета поредна година беше връчена и Награда „Млад творец“ в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, която се осигурява от тяхното семейство. „Тази церемония се превръща в истински празник за нашия град. Вашите постижения са резултат от много часове, прекарани в подготовка и усъвършенстване, а резултатите, които показвате са достойни за възхищение. Изявявайки своите дарби, таланти и умения в различни сфери, успявате да формирате изключителни качества – те ще Ви учат да отстоявате себе си, да имате самочувствие и мнението ви да се цени“, заяви г-н Стоилов в словото си.

В програмата се включиха Русенска филхармония с диригент Михаил Кътев и Детски хор “ Дунавски вълни” с диригент Весела Тодорова. Водещи бяха Ралица Константинова и Борислав Вежинов.

С Награда „Русе“ бяха отличени:

В Раздел „Образование и наука“:

- Категория: Oсновно и средно образование: Кръстина Атанасова, старши учител спортни дейности в Център за подкрепа и личностно развитие – ученическа спортна школа Русе, където успешно развива ученическия и масов спорт сред подрастващите.

Многобройните призови места и държавни титли във всички възрастови групи при момичета и момчета са доказателство за нейния професионализъм като педагог и треньор. Известна със своята последователност, взискателност, ясни принципи и търпение, утвърждава русенския професионален спорт в национално и международно измерение.

- Категория: цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното, средното и висшето образование: Галин Ганчев - педагог от 42 години, от които 30 е директор на училище, а повече от 15 години – на най-голямото училище в България. И днес Средно училище „Васил Левски“ е сред най-големите учебни заведения в страната, предпочитано място за развитие както на ученици, така и на педагози. Едно от малкото места в страната с развита образователна база за изучаване на източни езици и култура. Професионалист с усет за развитие и изграждане на модерно и съвременно учебно заведение, което отговаря на новите образователни изисквания, той е не само ръководител , но и общественик с грижа и внимание към проблемите и бъдещото развитие на русенското образование.

- Категория: Oбразователна институция или учителски екип: Учителският екип на ДГ „Слънце“, гр. Русе - работи всеотдайно с децата от възрастовите групи на предучилищната подготовка с модерни методи на взаимодействие за постигане на широко познание. Резултатите на педагозите са видни в широкия кръгозор на възпитаниците от детската градина, тяхното индивидуално развитие – плод на креативни занимания, провеждани както в детската градина, така и в други образователни и културни институции в община Русе.

- Категория: учителски екип от основни, средни училища и професионални гимназии: Педагогическият колектив на Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ записа в своята 27-годишна история възходящи фундаменти, с които от основно училище „Климент Охридски“ достигна настоящия статут на профилирано учебно заведение със засилено изучаване на немски и английски език, оторизирано да предоставя възможност за придобиване на престижни езикови сертификати. Училището е сред водещите образователни институции в град Русе. Неговото име русенци свързват с гаранция за качествено обучение, заети престижни места на възпитаниците му на областни, национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

- Категория: висше образование и наука: Проф. д-р инж. Красимир Мартев започва академичната си кариера в Русенския университет и през годините е част от учебното и административно ръководство на висшето училище. Автор и съавтор на седем патента и изобретения, осемдесет и една статии и доклади, монография, учебници и помагала. С цялостната си академична и обществена дейност утвърждава Русенския университет като значима образователна институция в регионален, национален и международен мащаб. Той проявява инициативност, креативност, притежава административен капацитет и организационни умения. Със своя дългогодишен опит и дипломатичност той заема активна обществена позиция, която допринася за издигане авторитета на града и региона.

- Категория: цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука: Проф. д-р инж. Генчо Попов заема редица ръководни длъжности в Русенския университет , сред които декан на Аграрно-индустриалния факултет, директор на научно изследователския сектор, ръководител на катедра Топлотехника, хидравлика и екология и други. Той е автор и съавтор на над 120 научни публикации и редица учебни пособия. Цялостният му професионален път, академична експертиза и обществена дейност, издигат името на Русенския университет като висша образователна институция с висок рейтинг и хоризонти за развитие. Отличава се с активна гражданска позиция и съществен принос за авторитета на града и региона.

- Категория: образователна институция, преподавателски или научен екип: Факултет „Природни науки и образование“ през настоящата година навършва четвърт век от основаването си, той е важен и значим фактор, както в обучението на педагогически кадри, специалисти по математика и информатика в Русе, така и в осъществяването на научно-изследователска работа в областите математика, компютърни науки, педагогика, езикознание, литературознание, фолклор и етнология, изкуствознание и културология.

В раздел „Изкуство и култура“:

- Категория: литература: Хачик Лебикян е утвърден историограф в областта на културното наследство. Неговите изследвания се опират на исторически извори и собствени спомени за най-новата история на града. Активен участник в дейности на Регионалния исторически музей в Русе, със значим принос за много изледователски инициативи, резултат от което са множество публикации и книги с краеведски характер. Особено значима е книгата му „Русе – маршрути на спомена“, в която събира изследвания върху царевия камък в Русе и страната, Паметника на Свободата, Доходно здание, Халите, кина и други местни забележителности.

- Категория сценични изкуства: Росица Миновска-Деведжиева е един от талантливите и широко признати режисьори на съвременния куклен театър, артист със сериозен принос за развитието на сценичните изкуства в България. Дългогодишен директор на Държавния куклен театър в Русе, днес с нейното име свързваме редица значими за нашия град начинания като Детския театър „Камила“, Русенската детска опера и редица други проекти, в които Росица Миновска влага целия си творчески опит за развитието на талантливите деца на Русе.

- Категория: изобразително изкуство: Огнян Балканджиев е изтъкнат русенски художник, който свързва своите творби с всичко онова, което град Русе олицетворява: архитектурен облик, духовност , стремеж към свобода. С особено внимание и отдаденост общува чрез творчеството си с децата, вдъхновява ги и ги насърчава да възприемат света с широко отворени очи. Познат на много русенци с усмихнатите си шаржове, художникът обогатява много галерии и частни колекции със своите произведения в различни жанрове, гледни точки и творчески техники.

- Категория: цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата: Георги Делиганев – вокален педагог и хоров експерт, дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и консултант на Държавна опера – Русе. Знакова фигура за Русе и България, един от малцината големи български вокални педагози с изключителни заслуги за развитието на съвременната хорово-певческа школа в България, отгледал над 130 свои възпитаници, повечето от които днес славят името на България по световните оперни сцени.

- Категория: творчески екип или културна организация: В своята 26-годишна история Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом – Русе, се утвърждава като уважавана хорова формация с богат репертоар и над 400 концертни и сценични изяви в страната и чужбина. Създателят и настоящ диригент на хора – Мина Драгнева-Влайкова е музикален педагог със специален подход към децата, чрез който формира тяхното отношение към музиката, пеенето, развива тяхната вокална техника и усет за хармония. В резултат на това хорът е завоювал много призови места на престижни национални и международни фестивали и конкурси.

За „студент на годината“ бяха отличени: Борислав Чакъров, РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Финансова математика“;

Николай Маринов, РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Компютърни системи и технологии“ и Мария-Десислава Атанасова – Химикотехнологичен и металургичен университет - София, специалност „Полимерно инженерство“.

По време на своето следване, Борислав печели голям брой награди от олимпиади , награден за отличен успех за 2016/2017 г., зад гърба си вече има научна публикация. Николай активно участва в различни студентски състезания, на които завоюва призови места. Класиран за световните финали в ежегоно провежданото от NASA състезание – „NASA Space Apps 2018“, а Мария-Десислава има отличен успех , участва в проект „Студентски практики – Фаза 1“ на Института по полимери към Българска академия на науките, както и в научна сесия „Младите учени в света на полимерите“ на същия институт.

Творец на годината“ стана Димитър Димитров – ученик в класа по флейта на г-жа Красимира Великова в Национално училище по изкуствата „Професор Веселин Стоянов“ – Русе. Носител на множество награди от национални и международни музикални конкурси, отличен с годишна награда от министъра на културата през 2018 г. Многобройни са успехите му като солист и камерен изпълнител. Една от младите надежди на българското флейтово изкуство, която вече защитава авторитета на българската култура на международна сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  18
  Един тип
  Това в Стара Загора няма как да се случи! п.п. Проверявам дали кукуто не са го прибрали при Теменужка Матева :)
 • 1
  17
  Паси
  Едно тънко книжле ми бе попаднало от Лебикян преди време, посветено на паметника на свободата. Че то вътре една вярна дата нямаше. И не просто дата като ден и месец, годините не бяха верни. Да ви имам и наградите нелепи.
 • 3
  16
  Мда
  Ясно е, че награди "Русе" тази година са спорни. Но не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. Не съм запознат с оценяващата комисия, затова отправям молба към "Дунав мост": моля, публикувайте кои са в комисията за определяне на тазгодишните награди!
 • 5
  15
  Румен
  Събраха боклуците на едно място. Как не наградиха и душевния педераст Мирона? Или е бил адски насмъркан?
 • 6
  14
  Божкеййй
  Балканджиев ли ?! Карикатурата ? Тоя на Утро ли ? Чакайте да ви светна. Лебикян също беше в Утро, там като фотограф. Много е гнусна историята. Помните ли трагедията с автобуса който падна от моста в Бяла? Тогава нямаше цифрово фото. Първите снимки от трагедията ги дадох на Лебикян - "моля те, промий ги". Помниш ли Хачко ?! Ще се сетиш ли кой съм ?! и завършека - нарочно освети снимките арменеца!!! Нарочно! Не знам от каква гадост го направи и до днес.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата ми винаги е отворена за вас. Излизайте...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари