Растат цели поколения, зависими от кредити и субсидии

0
Ножицата между бедни и богати се разширява в целия Западен свят и това ще е темата
Ножицата между бедни и богати се разширява в целия Западен свят и това ще е темата

Отбиването на групировката около Борисов от паричните потоци на държавата е голямото постижение на последните месеци

 Абстиненцията от корупционни пари намалява властта им всеки ден. Изчистването на ББР, на пътния бизнес, на Държавната консолидационна компания, дори на гьола на Капитан Андреево. А още толкова има да се прави - държавна компания Индустриални зони, картела с горивата, дружествата в транспорта и енергетиката, където почти нищо не е пипнато, а цените галопират и ще доведат до криза. Тези схеми би трябвало да са приоритет до края на ноември.

Няколкото поредни избори дават възможност за прочистване на системата. Това го говорих като оптимален вариант още през март. Едни вече си отидоха (някой спомня ли си за Каракачанов?), други очевидно трупат доверие. Това е смисъла от политическата криза. Рискове от нея си има, но при добро насочване ползите за България могат да са огромни. Големият риск от безкрайно надуване на бюджетни разходи го преодоляхме с минимални щети.

Слонът в стаята е галопиращата инфлация. Тя в голяма степен е вносна, тук можем да я контролираме само донякъде. Виждаме какво става с цените на почти всичко. Така ще е още години. Печатането на пари и ниските (дори отрицателни) лихви няма до какво друго да водят. Това го казвам от години вече. Ножицата между бедни и богати се разширява в целия Западен свят и това ще е темата. Растат цели поколения, зависими от кредити и субсидии. Тази отрова ни разяжда сякаш невидимо. И ни прави неконкурентни спрямо Азия, която ни изяжда с парцалите. Светът ни отново е пред големи промени. За нас поредните след 1989. Дано е за добро.

Владислав Панев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари