Проучване: Кризата с разходите за живот е най-големият световен риск в момента

0
Този риск надвишава последиците от природните бедствия и екстремни природни явления, определяни като най-големия дългосрочен риск
Този риск надвишава последиците от природните бедствия и екстремни природни явления, определяни като най-големия дългосрочен риск

Този риск надвишава последиците от природните бедствия и екстремни природни явления, определяни като най-големия дългосрочен риск

Кризата с разходите за живот вследствие на инфлацията, влошена от войната в Украйна и постпандемичното отваряне на икономиката, е най-големият риск през идните две години. Това се посочва в проучване на Световния икономически форум, цитирано от Франс прес и БТА.

Този риск, който създава значително напрежение в многобройни региони на света, тласкайки милиони хора към крайна бедност и същевременно засилващ социалното напрежение, надвишава последиците от природните бедствия и екстремни природни явления, определяни като най-големия дългосрочен риск.

"Геоикономическите конфликти и напрежение предизвикаха серия от дълбоко свързани помежду си планетарни рискове", сочи комюнике по повод публикуването на доклада за рисковете по света през 2023 година на Световния икономически форум. Това проучване се провежда сред 1200 експерти и политици и бе публикувано днес.

Тези рискове включват "натиск върху доставките на електроенергия и хранителни стоки, който ще продължи през идните две години и сериозно задълбочаване на кризата с разходите за живот и дълговите задължения" заради скока в цените на електроенергията и лихвите, според комюникето.

Те "вредят на усилията за борба с други дългосрочни заплахи, най-вече климатичните промени и изчезването на биоразнообразието", сочи мнението на анкетираните. Това проучване се публикува пет дни преди началото на голямата годишна среща на Световния икономически форум, което ще се проведе в швейцарския курорт Давос от 16 до 20 януари.

Докладът, изготвен в партньорство с консултантската компания за застраховане и управление на риска "Марш Макленън" (Marsh McLennan) и швейцарската застрахователна компания "Цюрих иншуранс груп" (Zurich Insurance Group), призовава за бързи съвместни действия в глобален план с оглед на "все по-малкото прозорци за действие".

ветовната пандемия и войната в Европа изведоха на пръв план кризите с електроенергията, инфлацията, храненето и безопасността", сочи комюникето, което подчертава и риска от "поляризация на обществата заради дезинформация и недостоверна информация и заради геоикономическите войни".

"Освен ако светът не започне да си сътрудничи ефективно при приспособяването към климатичните промени, то идните 10 години ще донесат по-голямо глобално затопляне и екологична катастрофа", се посочва в текста на проучването.

Паралелно с това кризите, свързани с геополитическите конфликти между отделните страни, "заплашват да създадат безпрецедентни по мащаба си бедствия, тъй като изчезват инвестиции в здравеопазването, образованието и икономическото развитие, което още повече подкопава социалното сближаване".

Една от ръководителките на Световния икономически форум Саадия Захиди заяви днес на пресконференция в Лондон, че анкетираните експерти и високопоставени лица са изразили мнение, че традиционните конфликти са се превърнали в по-малък риск в сравнение с геоикономическите (санкции, търговски бариери) или информационните войни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    честито
    Чакайте Владимир да грабне украйна, тогава да видите криза за хляб и храна. Догодина, да е ясно на всички, очаквайте нови минимум 50% скок за храна и енергия. Това сега е прелюдия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари