Ръст от 60 % на обявите за работа в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство"

0
След него се нареждат секторите "Логистика и транспорт" (40 на сто) и "Счетоводство, одит, финанси"
След него се нареждат секторите "Логистика и транспорт" (40 на сто) и "Счетоводство, одит, финанси"

Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте, показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, предава БТА

Предложенията са се увеличили с 9 на сто спрямо януари, а на годишна база ръстът е 50 процента, съобщават от компанията.

Положителна е тенденцията в почти всички сектори. С най-голям ръст на обявите през февруари е сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" с 60 процента. След него се нареждат секторите "Логистика и транспорт" (40 на сто) и "Счетоводство, одит, финанси" (14 процента).

При останалите сектори ръстът на броя на обявите е : "Маркетинг и реклама“ (5,6 на сто), "Производство" (5 процента), "ИТ" (4 процента), "Административни и обслужващи дейности" (2,4 процента), "Търговия и продажби" (2 процента), "Здравеопазване и фармация" (1 процент).

Почти непроменен, с много лек спад на предложенията, остава секторът "Строителство", в който обявите са намалели с 0,2 процента.

Секторите "Търговия и продажби" и "ИТ" запазват водещите си позиции по брой на предложенията съответно с дялове от 19 на сто и 15,7 на сто.

Още през предходния месец JobTiger отчете ръст от 72 процента в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство". С продължаващото текущо увеличение делът на обявите на сектора се увеличава на 15,6 на сто и от предишно пето място той вече заема трето по дял от общия брой обяви и почти изравнява този на сектора "ИТ".

След тях по дял се нареждат съответно секторите: "Производство" (15 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (10 процента), "Логистика и транспорт" (8 процента), "Счетоводство, одит, финанси" (5 процента), "Строителство" (4,9 процента), "Здравеопазване и фармация" (3,9 процента), "Маркетинг и реклама" (3,5 на сто) и "Изкуство" (1 процент).

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се наблюдава лек спад от 3 на сто или близо 200 предложения по-малко спрямо януари. Общият дял на тези обяви е 13,2 на сто от всички обяви за работа или близо 6250 предложения. Спрямо секторите, които предоставят възможност за такъв тип работа, тези предложения са разпределени в следното съотношение "ИТ" (63 на сто ), следвани от "Административни и обслужващи дейности" (16 процента) и секторите на аутосорсинг (ВРО) индустрията (16 на сто) и "Търговия и продажби" (5 процента).

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване) също са намалели през февруари. Техният брой е близо 150 и се равнява на едва 0.3 на сто от всички обяви, показват наблюденията на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

Броят на обявите за София е намалял с 2 на сто, а при останалите водещи областни градове наблюдаваме увеличение. Те са се увеличили както следва: Пловдив (5 на сто), Варна (22 на сто), Бургас (18 на сто), Русе (4 на сто) и Стара Загора (5 на сто).

Основен фактор за осезаемото увеличение на обявите във Варна и Бургас е отново засиленото търсене на кадри в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство".

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 79 на сто от всички обяви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари