Стотици обяви за набиране на персонал преди старта на заведенията

0
Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите, като предложат сигурност и добро заплащане
Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите, като предложат сигурност и добро заплащане Видео: БНТ

Броени дни преди отварянето на заведенията у нас - стотици обяви за набиране на персонал. В Пловдив най-търсени са готвачите, защото голяма част от тях са започнали да работят другаде, за да преживеят шестмесечния локдаун

Освен да подготви обектите за отваряне, пред бранша стои още едно предизвикателство да намери кой да работи в тези заведения. Над 35 хиляди души, и то квалифициран персонал, трайно са напуснали сектора. Данните са на Министерството на труда и социалната политика, предава БНТ.

Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите, като предложат сигурност и добро заплащане. А за летния сезон вероятно ще се търсят работници от други страни.

През последните 3 години Йордан е работил като готвач. След първото затваряне на заведенията става служител във фитнес. А негови колеги са започнали в строителството, в транспорта или в големи предприятия. В момента среща десетки обяви за работа в кухня, но не смята да кандидатства.

Йордан очаква драстично по-ниски заплати в бранша, докато бизнесът си стъпи на краката.

"Заведенията няма да могат да работят на пълния си капацитет, което означава, че хората ще стартират в пъти по-малко месечно заплащане и в по-малък състав", смята Йордан Кабамитов, който е служител във фитнес.

"Имайки предвид, че едно голямо предприятие дава петдневна работна седмица през деня и един нискоквалифициран готвач взима такава сума, каквато може да взима в същия завод, защо трябва да работи като готвач? Той си прави сметката, че там ще е по-подсигурен и ще е целогодишно", коментира Николай Баруков, собственик на ресторант.

От браншовата организация и ресорното министерство имат резервен вариант да внасят работници от чужбина.

"За да стигнем по-нормално качество на обслужването, ние тези 35 000 души трябва да ги набавим отнякъде и лека полека да си ги върнем", допълни Еньо Енев, председател на БХРА.

В бранша са категорични, че за да си върнат персонала ще предложат добри заплати, защото, ако се въведе почасово заплащане, това също може да откаже кадрите.

Работниците, които се очаква да пристигнат в помощ на сектора, ще бъдат главно от Украйна. Водят се преговори държавата да поеме финансирането на техните PCR тестове за влизане у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук