Ранен пътник осъди АПИ заради дупка на пътя Русе - Бяла

3
Агенцията трябва да плати на пострадалия 6300 лева
Агенцията трябва да плати на пострадалия 6300 лева

Агенцията за пътна инфраструктура е осъдена да плати на тежко ранен пътник в кола над 6000 лева заради пропадане на автомобила в дупка край Полски Тръмбеш.

Решението е на Районния съд във Велико Търново, инцидентът е станал през септември 2019 г. Даниела била зад волана на форда и заедно с приятеля си пътували по първокласния път Русе - Бяла, пише вестник Борба. Край Полски Тръмбеш попада на голяма дупка, която трябвало да заобиколи. Предприела маневра наляво, тъй като надясно е можела да влезе в банкета отстрани, след което трябвало бързо да се прибере, защото имало насрещно движение.

Връщайки се в платното си, скочила в следващата голяма дупка и колата станала неуправляема, излязла от пътното платно, при което се блъснала в дърво и фордът се обърнал по таван. Жената и мъжът не можели да излязат от автомобила и хората, които им се притекли на помощ, ги извадили.

Били повикани линейка и КАТ, като линейката ги откарала до Полски Тръмбеш, а след това ги препратили в Бяла за скенер и снимки за счупвания. Полицаите отишли още докато двамата били на мястото на инцидента, видели пътния участък и измерили дупките. Голямата била дълбока 12 см и дълга 60 сантиметра. Че точно тя е причина за произшествието, е потвърдила и експертизата по време на делото.

Даниела и спътникът ѝ били с предпазни колани, но въпреки това той получил много сериозни травми. Последно лежал във Военна болница в Плевен, където установили, че в областта на шията е получил дискова херния и оттам се появили проблеми в краката. По делото не са събрани доказателства автомобилът, чиито щети са за 1000 лева, да се е движил със скорост, която не е била съобразена с конкретната пътна обстановка или надвишаваща максимално допустимата в този участък.

Вещото лице е посочило, че водачът може да възприеме дълбочината на дупката до около 1 см и не е имал техническа възможност да предотврати произшествието. Освен това по първокласния държавен път не е имало наличие на сигнализация за неравности или препятствия по пътя, който Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има задължение да поддържа.

Заради това този съд е постановил обезщетението за претърпените от пътника И. Й. К. неимуществени вреди в резултат от настъпилото ПТП да са в размер на 5000 лева. Безспорно подобен пътен инцидент оказва негативно влияние и върху психиката на пострадалия, който бил стресиран и продължавал да се притеснява, когато пътува. На мъжа са присъдени и 1275 лева за претърпени имуществени вреди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари