Радослав Рибарски: От 2026 ще купуваме ток на свободен пазар

0
Предложението е част от изискванията за либерализация на пазара
Предложението е част от изискванията за либерализация на пазара Снимка: БГНЕС

Предложението е част от изискванията за либерализация на пазара

От началото на 2026-та битовите абонати да закупуват част от необходимата за домакинствата им енергия по цени на свободния пазар, предвиждат промени в Закона за енергетиката. Предложението е част от изискванията за либерализация на пазара, което според плановете, трябва да се случи на два етапа.

Първият етап трябва да стартира от догодина, съобщи в интервю за БНР заместник-председателят на постоянната комисия по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски.

Основното тук е, че ролята на НЕК като обществен доставчик отпада. Енергодружествата ще купуват по цени на свободния пазар, а след това ще предлагат на регулирания, по цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни Рибарски.

Заместник-председателят на ПК по енергетика към НС не очаква промяната в първия етап от отварянето на пазара да доведе до по-високи цени на енергията за битовите потребители още в началото на 2024-та година. Причините: цената на тока е вече определена от КЕВР, пазарите към момента се успокояват, а разликите в цената в цената на енергията между свободния и регулирания пазар няма да е за сметка на енергодружествата и ще плаща през Фонда за енергийна сигурност.

Вторият етап от либерализирането на пазара трябва да стартира от началото на 2026-та година. Там вече се планира част от енергията, необходима на домакинствата да се купува на борсови цени от потребителите. Става въпрос за времеви диапазон след 17:00 вечерта.

Според Рибарски, при правилно разчитане на потреблението, което може да стане с така наречените „умни“ електромери, които ще показват какви са нуждите на всяко едно домакинство и в кой часови отрязък на деня потреблението му е най-високо, потребителите биха могли дори да спестят от сметките за електричество.

Въвежда се и понятието „енергийна бедност“. Когато след заплащането на сметките за ток, вода и газ, оставащата сума за живеене за едно домакинство е под прага на бедност, то същото ще може да разчита на помощ от държавата, посочи Рибарски. Дефинирането на понятието „енергийна бедност“ ще бъде регламентирано в специална наредба, а поне на този етап то няма да бъде обвързано с това дали в жилището на домакинството са направени или не са енергоспестяващи подобрения.

Сред предложенията за промени в Закона за енергетиката е и текст, според който е възможно сдружаването на няколко физически лица - съкооператори или пък жители дори на цяло село, които ще имат правото да продават произведена от ВЕИ - енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    До 4
    Вярваш ли,че клавиатурната мишка ще излезе по плащадите...
  • 0
    4
    Едва ли
    Те хубаво ни гласят, но едва ли ще стане. Те хората сега не могат да си платят тока, а после хептен. Народа ще ги измете просто. Не се наядоха тея!
  • 3
    3
    с малки топки
    И няма ли някой да каже, че това в България няма да се случи.
  • 5
    2
    Хау
    Запалете ги живо сега защото после щее късно!
  • 7
    1
    Indianec v BG
    И "сигурно" на абонатите от 2026 ще им излиза все по-евтино и по-евтино. Ха дано, ама надали. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари