При такава НЕК не ни трябват врагове

0
Компанията е енергийно зомби - дължи милиарди левове, но работи в комфорт
Компанията е енергийно зомби - дължи милиарди левове, но работи в комфорт Снимка: Крум Стоев

Как може една компания да дължи над 4 млрд. лв. и въпреки това да работи безпроблемно, да поддържа стотици и дори хиляди работни места и да има висок стандарт в заплащането? Може, когато става дума за Националната електрическа компания (НЕК), която от години копае дъното заради лошите си финансови резултати. Въпреки това тя получава, под различни форми, подпомагане от държавата - само и само да се задържи на пазара. Благодарение на това енергийно зомби цените на електроенергията за бита остават относително ниски, а общественото недоволство е сведено до минимум - за утеха на управляващите.

Какво се случва всъщност? Ако се съди от последния отчет на НЕК за първото тримесечие на тази година, компанията регистрира отрицателен резултат от 72.7 млн. лв. на фона на още 72.8 млн. лв. година по-рано. А задълженията й в милиарди ясно показват, че шефът й - Петър Илиев - не успява да овладее кризата в компанията, макар да е там вече пета година. Още при пристигането си самият той се изненада и обяви, че "преди да стана директор на НЕК, правих някакви сметки как можем да излезем от този омагьосан кръг, но реалното състояние сякаш ме удари с нещо по главата", казва в коментар пред NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Не може да купуваме тока по 190 лв. и да го продаваме за 120 лв., каза той на първата си пресконференция.

През годините Илиев на няколко пъти директно заяви, че компанията продава тока под себестойност. "Много от привилегированите производители - ВЕИ, топлофикации, американски централи, даваха енергията на НЕК, а цената, която е определена от регулатора, не може цялата да бъде компенсирана. Затова се получиха тези загуби", коментира неотдавна Петър Илиев. Това автоматично доведе до нови разходи в графа "червено", които не могат да бъдат компенсирани само със счетоводни еквилибристики. Според последните сметки цените за бита се очаква да бъдат повишени средно с 3.48% от юли - далеч по-малко от поисканото от производителите и от ЕРП-тата. Така те отново ще бъдат "затапени", за утеха на потребителите и за да не се провокира недоволство точно преди предстоящите местни избори.

За да задържи цените на енергията за бита, КЕВР използва нова схема, при която разходите за въглеродните емисии, които електроцентралите трябва да плащат, не се отразяват на домакинствата. Регулаторът планира да намали административните компоненти, които се начисляват към цената на тока за бита. Така НЕК ще продава с 25% по-скъпо на ЕРП-тата, но сметките на крайните клиенти няма да са по-високи с повече от 3.5%. Но за сметка на кого?

За сметка на бизнеса, който от своя страна започна да губи търпение. След серия от писма през годините за липсата на каквито и да било реформи в НЕК тези дни работодателите директно призоваха за оставки и промени в управлението. Причина за това станаха поредните ценови рекорди на енергийната борса при продажбите на свободен ток в сегмента "ден напред". Всъщност НЕК заедно с АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2" са трите държавни дружества, които доминират пазара на т.нар. енергийна борса. А тъй като количествата ток на нея явно са ограничени, често пъти се стига до абсурдни цени.

Според Петър Илиев обаче борсов проблем на практика няма, защото "НЕК е отговорна компания и спазва законите на страната". Той отрече компанията да манипулира борсовия пазар. Причината за високата цена на борсовия ток в последно време била в това, че няма достатъчно вода в язовирите. "Защо някой смята, че държавната енергетика трябва да губи?", обобщи той.

Всяка година КЕВР определя квота за това каква част от произведения ток (на НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и др.) да отива за регулиран и каква - за свободен пазар. На регулирания цените се поддържат ниски, а на свободния често пъти са превисоки. Затова държавните дружества имат изгода да продават тока си на борсата. Например свободният пазар се отразява чудесно на АЕЦ "Козлодуй", която за първите три месеца на тази година отчита печалба от над 125 млн. лв. на фона на 87 млн. лв. година по-рано. С това темпо Първа атомна е на път само за няколко месеца да надхвърли печалбата за цялата минала година, която е 163.5 млн. лева. АЕЦ "Козлодуй" продава почти 80% от тока си на борсата, което е довело до ръст на приходите с цели 17%.

Това се вижда и от експертите. Тези дни от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) също констатираха, че ако следваме динамиката, която показва, че цената, на която НЕК ще продава на крайните снабдители, се увеличава с 13%, увеличението на цената за домакинствата и малките потребители на регулирания пазар би трябвало да е по-високо от обявените 3.5%. Затова и водните централи на НЕК, както и АЕЦ "Козлодуй" се използват като буфер, за да компенсират значително по-високите цени на двата американски теца в "Марица-изток", които имат гарантирани договори за изкупуване на енергията на тока, смятат от ЦИД.

А това, че държавните фирми могат да печелят добре от свободния пазар, личи и от цените на борсата в началото на месеца. По данни на Асоциацията на организациите на българските работодатели на 7 май например борсовата цена в сегмента "ден напред" е била 79.41 лв. за МВтч, а на 8 май тя вече е достигнала 164.60 лв. за мегаватчас. На 9 май цената също е висока - над 130 лв., с което на практика за няколко дни борсовият ток у нас е бил най-скъп в целия ЕС. Тези високи цени се плащат от бизнеса, който логично ги калкулира в крайните си продукти и сметката отново се покрива от потребителя.

Не без основание бизнесът смята, че НЕК се държи неадекватно, което няма как да се промени без смяна на ръководството. Друг е въпросът, че тя се нуждае и от оптимизация и спешни мерки, свързани с харченето на пари за т.нар. външни услуги, където попадат консултантите, охрана, поддръжка и др. Назначенията в дружеството са съвсем отделен въпрос - отдавна утихна скандалът, свързан с назначението на еротичен модел за техническа секретарка, но въпросите за това дали хората, които работят там, са подготвени и за колко пари се разписват, остават.

Работодателите настояват за реформа в електрическата компания - да се разделят дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с ток. Целта е да се избегнат манипулации. Работодателите заговориха за спекула на пазара на ток още в края на 2018 г., когато започнаха колебанията в цените на уж независимата борса. Дали има манипулации, все още не се знае, защото енергийният регулатор не е приключил "разследването", което започна в началото на годината.

Резултатите ще бъдат интересни - за монопол и ниска ликвидност на свободния пазар заговори и шефът на регулатора Иван Иванов, който също разкритикува работата на енергийната борса. Неотдавна той изтъкна, че цели 81% от продавания ток на борсата в края на 2018 г. са дошли от дружества под шапката на Българския енергиен холдинг и това до голяма степен е определило цените.

От началото на януари на пазара излязоха и част от ВЕИ фирмите, което доведе до постепенно укротяване на цените, но в отделни дни отново се стигаше до рязък скок. Затова и работодателите периодично настояват за реална конкуренция. Нещо, което все още не се е случило. Затова и възмущението им е оправдано: "При такава НЕК на нас не ни трябват врагове".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук