Радев смени „говедата“

0

Президентът Румен Радев е махнал пасторалната картина „Стадо говеда“ на Златьо Бояджиев от кабинета си.

На нейното място държавният глава е сложил мащабното платно на Димитър Гюдженов „Петър и Асен обявяват въстанието в Търново“, научихме от Епицентър.бг

Това се видя днес, след като от прессекретариата на държавния глава разпространиха снимки от срещата на Румен Радев с премиера Бойко Борисов. Разговорът на четири очи, определян и като заравяне на томахавките между президента и управляващата партия ГЕРБ, се е провел в президентския кабинет на „Дондуков“ 2. Там, на стената над кафявия кожен диван, доскоро висяха „Говедата“ на Златю Бояджиев, към които бившият държавен глава Росен Плевнелиев очевидно е имал слабост.

Седмици след изборите през октомври 2016 г., когато Румен Радев победи кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, Росен Плевнелиев го покани на първа среща на „Дондуков“ 2.

Журналисти и фотографи бяха допуснати до кабинета на президента. С традиционната си широка усмивка Плевнелиев покани госта да седне на дивана – последваха крепки ръкостискания, пожелания и множество снимки под... „Стадо говеда“. Така прочутият „селския пейзаж“ на Златю Бояджиев придоби друг контекст, защото последваха шеги в медиите и подигравки в социалните мрежи за двамата пастири (Радев и Плевнелиев и стадото говеда – българския народ).

Картината „Стадо говеда“ на Златю Бояджиев е рисувана 1967 г. Тя е от фонда на Националната галерия, откъдето са я предоставили на Росен Плевнелиев с договор, сключен през 2011 г.,

Сега на същото място президентът Румен Радев е сложил картината „Петър и Асен обявяват въстанието в Търново“ на Димитър Гюдженов. Художникът е изобразява началото на битката, довела до възстановяването на Втората българска държава и отхвърлянето на византийската власт. Този контекст подхожда много повече на държавната власт, символ на която е и президентската институция.

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари