Работници монтираха четириметров метален кръст под връх Тодорка

1
Това е един вид за благословението на всички скиори и практикуващи зимните спортове, така и благословение за града ни и за всички гости, които идват, сподели отец Касапинов
Това е един вид за благословението на всички скиори и практикуващи зимните спортове, така и благословение за града ни и за всички гости, които идват, сподели отец Касапинов Снимка: БТА

Служители на фирмата концесионер на ски зоната в Банско "Юлен" монтираха четириметров железен православен кръст под връх Тодорка

За това разказа Любен Дурчов - един от инициаторите за това дело, цитиран от БТА.

Кръстът е поставен на около 200 метра от последна станция на лифта, на място, на което през 90-те години на миналия век местни жители, работещи по пистите, са монтирали дървен кръст. Суровите условия под върха обаче бързо износват дървения кръст, а в следващите години хората, свързали работата си с Пирин, поставят нови дървени кръстове, разказа Любен Дурчов.

Служителите на фирмата концесионер вземат решение и събират средства за изработване на метален кръст, който да бъде поставен под върха, и който да устои на атмосферните условия. В изработването участват Йордан Попов и Димитър Черешаров.

Кръстът е качен в планината през зимата с лифтовете и със специализираните машини, които се ползват за обработване на пистите, за което инициаторите са получили съдействие от фирмата, в която работят. През зимата качването до тази висока точка е по-лесно, отколкото след като се стопи снегът, защото в иначе ще е необходима високопроходима техника, разказа Любен Дурчов.

Преди да започнат инициативата, мъжете се допитват до отец Георги Касапинов от Банско. „Обърнаха се към мене, казах им да го направят, защото знаем, че кръстът, от средство за мъчение, се превърна в средство за спасение и това е един вид за благословението на всички скиори и практикуващи зимните спортове, така и благословение за града ни и за всички гости, които идват“, разказа отец Касапинов.

След затопляне на времето кръстът е монтиран и осветен. Доброволната инициатива се прави с надеждата, че кръстът ще покровителства всички, които работят в Пирин планина, както и туристите, които идват да практикуват зимни спортове или да се любуват на нейната красота, допълни Любен Дюрчов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари