Путин: Случващото се в Украйна е трагедия, но Русия нямаше избор

1
"Ние не правим особена разлика къде свършва Беларус, къде - Русия. Колкото и странно да звучи това днес, ние винаги сме били триединен народ - Украйна, Беларус и Русия", заяви Путин
"Ние не правим особена разлика къде свършва Беларус, къде - Русия. Колкото и странно да звучи това днес, ние винаги сме били триединен народ - Украйна, Беларус и Русия", заяви Путин Снимка: РИА новости

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че специалната военна операция на Русия в Украйна се движи по план, предаде ТАСС

"Развитието на специалната военна операция върви по план", каза Путин на пресконференция след среща с беларуския президент Александър Лукашенко в космордума "Восточний" в руския Далечен изток, информира БТА

Путин заяви, че операцията ще се провежда "ритмично и спокойно", за да се намалят до минимум загубите. "Нашата задача е да изпълним, да постигнем всички поставени цели, като сведем до минимум загубите. И ние ще действаме ритмично, спокойно, по плана, първоначално предложен от генералния щаб (на руската армия)", каза той.

Лукашенко каза, че Русия е щяла да бъде ударена, ако е била предприела военната операция по-късно.

Путин определи случващото се в Украйна като трагедия, но каза, че Русия не е имала избор да действа по друг начин.

Той изрази признателност към руските военни, участващи в операцията в Украйна, и подчерта, че те защитават Русия.

Според него санкционният "блицкриг" на Запада срещу Русия не е успял. По думите му руската финансова система и промишленост "работят ритмично", а "икономиката непременно ще се приспособи към новата ситуация".

Лукашенко каза, че никакви санкции "няма да огънат" Русия и Беларус. По думите му САЩ тласкат към противопоставяне с Беларус не само Украйна, но също така Полша и балтийските страни.

Путин каза, че смята руснаците, украинците и беларусите за триединен народ. "Ние не правим особена разлика къде свършва Беларус, къде - Русия. Колкото и странно да звучи това днес, ние винаги сме били триединен народ - Украйна, Беларус и Русия", заяви Путин.

По думите му Беларус, където се проведоха няколко кръга от преговорите между Русия и Украйна, е подходящо място за по-нататъшни контакти между Москва и Киев.

Според него Русия и Беларус трябва да засилят интеграцията в условията на "тотална санкционна война", водена от Запада.

Путин определи ситуацията в украинския град Буча като "фалшификация". Той отбеляза, че в Сирия са били устройвани подобни провокации, при които сирийският президент Башар Асад е бил обвиняван в използване на химическо оръжие. "Тогава стана ясно, че това е фалшификация. Такава фалшификация има и в Буча", каза руският президент.

Путин заяви, че Лукашенко му е предал документи за извършена провокация в Буча. "Александър Григориевич (Лукашенко) дори ми даде документи днес. Документи, спомена той накратко, които също са предадени на Федералната служба за сигурност на Русия: как, кой . . . с какъв транспорт е пристигнал в това населено място и е създал условия за организирането на тази провокация и фалшификация", каза той.

Руският президент заяви също така, че липсата на последователност у украинските преговарящи пречи да се постигне споразумение между Киев и Москва, за да се сложи край на руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес. "Вчера вечерта ме информираха, че украинската страна още веднъж е променила нещо. Такава липса на последователност по ключовите точки създава трудности", заяви Путин.

Според Лукашенко без изкуствени торове светът бързо ще бъде засегнат от глад, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости. Беларус и Русия са водещи производители на изкуствени торове, а западните санкции срещу двете страни след руското нахлуване в Украйна нарушиха доставките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари