Путин се разделя с Медведев?

0
В Москва се говори за предстояща оставка на Дмитрий Медведев заради спорната пенсионна реформа
В Москва се говори за предстояща оставка на Дмитрий Медведев заради спорната пенсионна реформа

В Москва упорито се говори за предстояща оставка на премиера , предложена от правителството в средата на юни, пишат руски медии, цитирани от Епицентър.

Тя предвижда пенсионната възраст да бъде повишена от 55 на 63 г. за жените и от 60 на 65 г. за мъжете.

Предлага се и Данък добавена стойност да бъде повишен от 18 на 20%. От 10 август Медведев на практика не се е появявал на публично място. Отсъствието му беше оправдано със спортна травма, но за наблюдателите това обяснение не е правдоподобно.

Впрочем, очакваше се президентът Владимир Путин да обяви по време на сибирската си обиколка отношението си към реформата. Той беше в Кемерово, Новосибирск и Омск, но не каза нищо конкретно. Днес президентът обяви в Омск, че ще направи изявление по пенсионната реформа утре. Според медиите той ще предложи мерките по нея да бъдат смекчени. "Може би още утре ще формулирам детайлно своето отношение и ше дам съответното заявление", заяви държавният глава на съвещание по социално-икономическите въпроси.

"Договорихме се, че колегите в правителството в хода на работата преди второто четене на законопроекта в парламента, ще проведат консултации с политическите партии, профсъюзите, обществените организации и регионите. Иска ми се да чуя какви корекции трябва да бъдат нанесени. От своя страна аз следя постоянно хода на дискусията, вече имам изградено мнение по тези въпроси", казва Путин в запис от съвещанието, разпространен от Кремъл.

По-рано президентът бе заявил, че "въпросът е чувствителен и нито един от предложените варианти не му допада, но трябва да се мисли за перспективите". В Новосибирск бяха проведени 10 митинга против повишаването на пенсионната възраст и ДДС. Участниците поискаха оставка на федералните власти. Следващите протести са насрочени за 2 и 9 септември, за когато е планирана общонационална акция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари