Виктор Орбан и Дмитрий Медведев пристигнаха на погребението на Горбачов

2

В Москва започна погребението на бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, предадоха агенциите, цитирани от 24 часа. 

Това ще стане на церемония, която няма да бъде равносилна на държавно погребение и ще премине без присъствието на президента Владимир Путин или някой друг от водещите световни лидери, освен унгарският премиер Виктор Орбан. За траурната церемония пристигна бившият президент Дмитрий Медведев. Това обаче се възприема широко като пренебрежение към човека, който ръководи разпадането на Съветския съюз.

Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва до съпругата си Раиса. Преди това ще има траурна церемония в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична сграда близо до Кремъл, която се използва за държавни погребения още от съветско време. Тук са лежали и предшествениците на Горбачов, съветски лидери като Ленин, Сталин и Брежнев.

На видео се вижда стотици руснаци наредени на опашки, чакащи да се простят с бившия си лидер. 

В Колонната зала свири мрачна музика. Огромен черно-бял портрет на Горбачов виси от балкона. Бившият президент лежи в отворен ковчег, ограден от почетна гвардия.  Има море от червени карамфили. 

 Очаква се церемонията да продължи два часа и да приключи до обяд. Достъпът до залата е свободен. 

До ковчегът на  бившия съветски лидер облечени в черно с маски са дъщеря му и внучката му. 

Либералният политик Григорий Явлински е нa погребението и казва: „Тези хора дойдоха при Горбачов, за да кажат „Благодаря ви, г-н Горбачов. Вие ни дадохте шанс, но ние загубихме този шанс“.

Преди години Путин нарече разпадането на СССР „най-голямата геополитическа катастрофа на века“. Беше добре известно, че Путин и Горбачов са имали обтегнати отношения. Последната им среща е била през 2006 г.

Съвсем наскоро близки до Горбачов обявиха, че той е бил недоволен от инвазията на Русия в Украйна, въпреки че е подкрепил анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г. 

Горбачов пое властта през 1985 г., въвеждайки смели реформи и отваряйки СССР към света. Но той не успя да предотврати разпадането на съюза през 1991 г. и много руснаци го обвиняват за годините на сътресения, които последваха. 

Церемонията няма да бъде равносилна на държавно погребение

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари