Путин е готов да действа сам срещу „Ислямска държава“

0
Руският президент Владимир Путин подготвя едностранни въздушни удари срещу екстремистите от „Ислямска държава“ в Сирия
Руският президент Владимир Путин подготвя едностранни въздушни удари срещу екстремистите от „Ислямска държава“ в Сирия

Руският президент Владимир Путин подготвя едностранни въздушни удари срещу екстремистите от „Ислямска държава“ в Сирия, ако САЩ отхвърлят неговото предложение за общи действия, съобщи Bloomberg, цитиран от Economic.bg.

По време на откриването на най-голямата джамия в Москва, руският държавен глава заклейми терористичната групировка, предаде ДПА. По думите му, в Близкия изток екстремистите компрометират исляма, която е велика световна религия, докато лидерите на мюсюлманите в Русия смело и безстрашно ползват своя авторитет, за да се противопоставят на поощряването на екстремизма. 

Руски дипломатически източник е заявил пред Reuters, че Москва вижда нарастващи шансове да се постигне международно споразумение за борба срещу тероризма в Сирия и за прекратяване на кризата там, продължаваща вече пета година.

Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу ИД с Русия, Иран и сирийската армия. Агенцията цитира близък до Кремъл източник и съветник на военното министерство в Москва.

Друг източник на Bloomberg пък твърди, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход, невключващ президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ

Според агенцията Путин е изпратил предложението си на Вашингтон, но бил разочарован от неохотата на американците за общи действия и бил готов да действа самостоятелно в Сирия, ако е необходимо.

От Брюксел германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да се разговаря с президента Башар Асад, за да се намери решение на конфликта, който провокира огромната емиграция.

Според френския президент Франсоа Оланд в Сирия не може да има успешен преход, ако Асад не се оттегли. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари