Пуснаха часовник за преписване

0
С настъпването на сезона на матурите и кандидатстудентските изпити у нас и по света процъфтява сравнително нов пазар
С настъпването на сезона на матурите и кандидатстудентските изпити у нас и по света процъфтява сравнително нов пазар

С настъпването на сезона на матурите и кандидатстудентските изпити у нас и по света процъфтява сравнително нов пазар.

На него се търгуват устройства, които служат за преписване и измама по време на изпити. Дигиталната техника в тази област напредва с часове, а цените падат непрекъснато.

Под 200 лв. в български интернет сайтове можете да закупите часовници, в които да качите готови текстове, очила с камери, микрослушалки и още куп джаджи за мошеничества, съобщава „Труд”.

Българските закони не забраняват продажбата и употребата на такива устройства. По тази причина всичко остава в ръцете на квесторите - дали ще съумеят да сгащят и изобличат измамниците. Двубоят настава!
Изтичането на решени тестове за матури и свалянето им от интернет срещу заплащане придобива тревожни размери не само у нас, но и по света.

Министерството на образованието и науката се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров за съдействие по този наболял проблем.

Паралелно с всичко това способите за преписване по време на самия изпит напредват с огромни стъпки. Добрият стар „царски пищов“ отмира и способите за измама навлизат в дигиталната ера.

Български сайтове предлагат „часовници за преписвачи“ с цени, вариращи от 69 до 160 лв. В тях по електронен път се въвеждат и четат впоследствие текстови файлове.

Ето какво пише в онлайн рекламата на такъв продукт:

Часовникът чете кирилица, но няма меню на български за разлика от новият модел на часовника V7. Спешен паник бутон за скриване на текста и показване на стандартния циферблат.

Ръчен режим на прелистване и автоматичен режим, който позволява страниците да се сменят автоматично през период от 1 до 10 секунди, без да е необходимо да натискате бутоните на часовника. Визуализиране на графични файлове - изключително подходящо за формули. Часовникът е с две години пълна гаранция.
Не съществуват устройства, който да попречат на използването на часовника! Не се влияе от заглушители!“


Два пъти по-скъп модел часовник за преписване примамва с повече възможности, сред тях са и пищови на десетки езици. Друг хит на пазара на преписвачите са микрослушалки с телесен цвят, които се поставят в ухото и по тях се диктуват темите. Проблемът при безжичните предаватели обаче е, че модерните университети вече разполагат с мощни заглушители, които блокират радио- и телефонните сигнали.

Не по-малко находчиви са и някои от аналоговите методи за измама - например отлепяне на етикета на шише с минерална вода, написване на формулите на гърба и повторното му залепяне. Внасянето на вода в залата не е забранено. Разновидност на този чалъм е да се използва бутилка от кола. Сканира се етикетът и след това се отваря с рhotoshop. Изтрива се текстът за състава и производство и се нанася необходимата информация. След това се сканира, принтира и се залепя като нов етикет на бутилката.

Засечени са и готови написани теми върху празни бели листа, но с невидимо мастило, което можеш да видиш с очила със специални стъкла, неотличаващи се на външен вид от обикновените. Сядаш, вадиш нужната тема и просто преписваш невидимия текст с химикалка.

Стига се и да крайности - ученичка в САЩ призна, че си е направила пищов от дамски тампон - едно от малкото неща, разрешени за внасяне в изпитните зали отвъд Атлантика.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари