Психотерапевт: Отпуската е голям стрес!

0
Стрес е всичко, което е различно от обичайното
Стрес е всичко, което е различно от обичайното

За едни отпуските тепърва започват, за други обаче, те вече приключиха.

Как да се справим със следваканционната депресия, съветва психотерапевтът Димитрина Митрева, предаде БНТ.

"Съществува синдром "ваканционна депресия". Той се среща между 30-40% сред хората, но възрастта усилва още повече чувството на дискомфорт, особено при хората над 45-годишна възраст. Не може да се каже дали при мъжете или жените е по-често. Всичко зависи от времетраенето на почивката. Ако се почива в неподходяща компания също или много кратко, е много вероятно да не се стигне до такова състояние. Когато отпуската не е достатъчно дълго и когато един човек работохолик, отиде на почивката, която не е 1,2 седмици, 15% от тези хора имат риск от инфаркт. Отпуската също е много голям стрес. Стрес е всичко, което е различно от обичайното. Стрес е сватба, раждане на бебе, почивка на Бали, всичко, което ни изважда от стандартния ритъм. По-младите и адаптивни хора имат по-голяма възможност да се адаптират. Времето за адаптиране е около 5-7 дни", заяви Димитрина Митрева.

Специалистите предупреждават още, че, ако хората работят по време на своята отпуска, не могат да се отпуснат, дори едно съвсем безобидно стоене на плажа с лаптоп или разговори по телефона. "Всичко зависи от възрастта. По-добрият вариант е отпуска от 1,2 седмици и същата зимна. Ние се заблуждаваме, че може да си почиваме и работим едновременно.", казват още психотерапевтите

Физическата активност на работното място може да повдигне тонуса ни. Специалистите препоръчват през първия или втория ден направим малко по-дълга обедна почивка, разказвайки на колегите си за почивката, защото това ще подобри адаптацията ни. Най-добрият съвет е да не се започва работа веднага след почивката, а да се остане поне още един ден вкъщи след пътуване.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари