Психотерапевт: Ковид е вирус на страха, това ни разболява

3
"Постоянно очакване на опасност и дистресът се появява като вторичен механизъм, който ни доразболява, т.е. прави ни по-податливи на болестта“, коментира д-р  Пожарашки
"Постоянно очакване на опасност и дистресът се появява като вторичен механизъм, който ни доразболява, т.е. прави ни по-податливи на болестта“, коментира д-р Пожарашки Снимка: bTV

Ковид-19 е вирус на страха, затова много хора влизат разбалансирани в него. Такова мнение изрази пред „Дарик“ психотерапевтът д-р Владимир Пожарашки

По думите му вирусът е коварен заради продължителността на боледуването и прогресираща липса на сила. Той самият пребори Ковид-19 и написа статия, в която сподели преживяното на психосоматично ниво.

Коварството на коронавируса се изразява в неговата способност продължително да атакува организма ни. Обикновено вирусните инфекции минават за ден-два-три, седмица. Докато тук протичането на тази инфекция е от порядъка на месец и нагоре. Реално защитните сили на организма са подложени на доста сериозно изпитание във времето“, коментира д-р Пожарашки.

Важна роля за него изиграло активното, дълбоко, но не насилвано дишане.

В нас по принцип има една базова тревожност, която ние не усещаме, но тя е много важна, защото, ако я няма и например излизем на улицата - първата кола ще ни отнесе. Докато тази базова тревожност ни кара да се огледаме за евентуално преминаващи атомобили“, обясни психотерапевтът и допълни: „Когато обаче непрекъснато се повтаря, че нещо ни застрашава, отвсякъде особено, тази базова тревожност се качва и, когато непрекъснато сме облъчвани, тя няма как да слезе на базово ниво, т.е. да функционира нормално, тя остава на високи нива. Тогава, дойде ли същинската болест, ние влизаме в нея с много по-същинска базова нагласа.

По думите на д-р Пожарашки ние обикновено демонизираме страха и казваме, че той е лошо чувство, което обаче всъщност не е така.

„Когато обаче един страх мине някакви прагови стойности, той вече от предупреждение добива стойност на вътрешна заплаха и тогава организмът от стрес минава в състояние на дистрес, т.е. постоянно очакване на опасност и дистресът се появява като вторичен механизъм, който ни доразболява, т.е. прави ни по-податливи на болестта“, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари