При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит?

0
Характерни за хепатита са завишените стойности на черния дроб, но са възможни и симптоми като повръщане, диария, треска, неразположение или жълтеница
Характерни за хепатита са завишените стойности на черния дроб, но са възможни и симптоми като повръщане, диария, треска, неразположение или жълтеница Видео: NOVA NEWS

В НЦЗПБ в момента се работят безплатно пробите със съмнения от новия вид

При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит и колко се плаща? Отговорите дава NOVA NEWS

 Според собственика на лаборатория Недялко Калъчев няма засилен интерес към изследвания след новините за нов вид хепатит при децата. 

"След засичане на хепатит започват изследвания на познатите хепатитни вируси. Те зависят от това дали човек вече го е прекарал и дали има ваксина. Резултатите излизат за ден и половина - два. Проверява се дали са завишени показателите на чернодробните ензими", обясни той. 

Според него в НЦЗПБ в момента се обработват безплатно пробите със съмнения за новия хепатит, ако те са изпратени от болница. "Не всички неща могат да бъдат "поръчани" от общопрактикуващия лекар. Така формално НЗОК плаща даденото изследване, но понеже не може да бъде подадено от личен лекар, е трудно да бъде извършено", разкри още Калъчев.

По думите му ваксинацията срещу хепатит Б е задължителна, а за А - пожелателна. "За хепатит С трудно може да се говори при деца. Така се стига до изследване на аденовирус", посочи Калъчев. И допълни, че НЗОК не заплаща изследване за новия хепатит, но покрива сумата за част от другите.

Относно COVID споделя,че има до 5 положителни теста на ден. А един PCR е 55 лева.

Характерни за хепатита са завишените стойности на черния дроб, но са възможни и симптоми като повръщане, диария, треска, неразположение или жълтеница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари