Провалите в земеделието повличат цялата икономика на България

0
Тревога за състоянието на българското земеделие
Тревога за състоянието на българското земеделие Снимка: БГНЕС

Управителния съвет на Регионалния съюз на земеделските кооперации „Дунав 2000“ – Свищов излезе с отворено писмо до държавните органи. В него се изразява тревога и загриженост за състоянието на българското земеделие.

Това съобщи председателят на организацията Игнат Ангелов, предаде за радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че писмото е изпратено до президента, министър-председателя и министъра на земеделието, храните и горите, и медиите.Тревогата ни идва от факта, че провалите в земеделието повличат цялата икономика на страната. Истината е, че без земеделие България не може да се развива икономически“, се посочва в откритото писмо.

Според Регионалния съюз на земеделските кооперации в Свищов българското земеделие не може да се развива само разчитайки на помощите от Европейския съюз. „Тенденцията е за намаляване на размера на паричната подкрепа. А съмнително е след 2020 година дали ще има въобще помощи в този размер и за какво ще бъдат насочени. Отговорността за развитието на земеделието трябва да се поеме преди всичко от нашата държава“, се казва в писмото. Според представителите на Управителния съвет на Съюза на земеделските кооперации в Свищов селското стопанство е попаднало под жестоките удари на европейската и световната конкуренция. „Не сме готови да издържим на този натиск. Без обоснована наша политика не можем да излезем от тази задънена улица“, посочват те.

Според тях научното обслужване на селскостопанско производство в България е крайно принизено. „От водещи в научната област ние изостанахме далеч назад. Нямат популярност нашите нови сортове и породи“, се посочва още в отвореното писмо. Като четвърти притеснителен фактор за българското земеделие, от съюза споменават демографския срив в селата. „Тези факти трябва сериозно да разтревожат всички нива на държавно управление и на широка основа да се търси най-доброто решение. Много е ниско нашето ниво, и с ограничени възможности за генерално решение. Но ние най-силно чувстваме последствията от провала в земеделието, защото сме най-близко до хората, които са потърпевши от тези процеси“, се казва още в документа. В него от Управителния съвет на Регионалния съюз на земеделските кооперацииДунав 2000“ – Свищов дават основни насоки за постигане на коренен прелом в развитието на българското земеделие. На първо място те посочват, че трябва да се извършат някои сериозни промени в законодателната основа, свързани със земеделието – Закона за ПСЗЗ, Закона за кооперациите, Закона за арендата, да се приеме Кодекс за земята и други. На второ място според тях трябва да се мобилизира научният потенциал на нацията, свързан със земеделието, за разработване на най-важните проблеми на развитието му.

“Научното обслужване трябва да бъде с държавно финансиране и да е към съответните институти или частни фирми, които селекционират нови сортове, хибриди или породи. Само чрез създаване и производство на собствени семена страната ни може да е независима от чуждата селекция“, се посочва в отвореното писмо. Според „Дунав 2000“ – Свищов трябва на нова основа да се поставят взаимоотношенията с Европейския съюз – усвояването на еврофондовете за земеделието, квотите за селскостопанското производство и лоялната конкуренция в рамките на съюза. Според организацията трябва да има сериозен подход при подготовката на кадри за земеделието, както ръководни, така и изпълнителски. „Това е свързано с решаване на важни социални и демографски проблеми. Ние сме в демографска катастрофа, която се задълбочава и без да я стопираме не можем да разчитаме на просперитет на нацията“, посочват от Съюза на земеделските кооперации в Свищов. Според тях държавните органи трябва да усъвършенстват и системата на управление на отрасъла.

„Не можем да се хвалим с огромно производство на хлебно зърно – над 5 млн. тона, а в същото време произвеждаме на загуба. Две трети от произведената пшеница изнасяме под себестойността и изнасяме национален доход. Това ни прави още по-бедни. Без разумна държавна политика не можем да преодолеем тази отрицателна тенденция. Очакваме от новото ръководство на Министерството на земеделието нов подход към сложните проблеми на нашето земеделие. То трябва да бъде приоритетен отрасъл в икономическото развитие на България през следващите 5-10 години. Не осъзнаем ли тази потребност сега, утре ще бъде късно“, се казва в отвореното писмо.

Игнат Ангелов съобщи, че обръщението към държавните органи е изпратено до съответните институции преди няколко дни. Засега е получен отговор единствено от Президентството, в който се посочва, че администрацията на президента подкрепя всяко начинание, което е свързано с една разумна и балансирана държавна политика, даваща тласък на българското земеделие. „За съжаление нямаме разума държавна политика, защото, ако тя е разумна, ние няма да изнасяме зърно, да изнасяме национален доход и ставане по-бедни, а тези, които прекупуват, да стават по-богати“, посочи Игнат Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари