Протестиращи се събраха пред Общината

0
Жители на Русе не желаят да бъде съборен Вития мост
Жители на Русе не желаят да бъде съборен Вития мост

Малка група протестиращи срещу събарянето на Вития мост на кея посрещнаха русенските старейшини преди началото на днешната сесия на Общинския съвет.

Според организаторите, изграденото през 1975 г. съоръжение е емблематично за града и е част от романтиката на крайбрежието и следва да бъде само укрепен и рехабилитиран. В организираната от сдружение „Бъдеше за Русе“ подписка за неговото запазване са събрани над 3000 подписа, предаде TVN.

По стартиралия вече проект на Община Русе рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица, старата пасарелка пред Гимназията по облекло ще бъде съборена. На нейно място ще бъде изградена нова с още един кръг, за да бъде по-малък наклона при изкачване и слизане от нея. Движението по бул. „Придунавски“ пък ще стане двупосочно.

Според инж. Георги Манев обаче, така ще бъде унищожена най-хубавата и атрактивна част от русенското крайбрежие, а двупосочното автомобилно движение ще прогони русенци и гостите на града от кея, тъй като ще създаде сериозен конфликт с пешеходците.

Наклонът на новата двуетажна пасарелка не бил съобразен с изискванията за придвижване на инвалиди, твърди Бойко Никифоров от „Бъдеше за Русе“, който е един от инициаторите за подписката. Според него, строителството на асансьор за хора с инвалидни колички към сегашния мост би решило проблема.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари