Протестът срещу Гешев стигна до вратата на кабинета му

0
Към момента протестът е доста многолюден, а инициаторите обещаха демонстрацията да се повтаря всяка вечер
Към момента протестът е доста многолюден, а инициаторите обещаха демонстрацията да се повтаря всяка вечер Видео: bTV

Протести срещу главния прокурор пред съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев продължават

Те започнаха от обяд, инициирани от „Изправи се! Мутри вън!“, а част от протестиращите се качиха до кабинета на Иван Гешев и поискаха среща с него.

По информация на bTV са още в Съдебната палата. Те изкачиха четирите етажа и блокираха входа на кабинета на главния прокурор Иван Гешев.

Според Светослав Трайков от „Изправи се! Мутри вън!“ прокуратурата се намесва в работата на МВР, а вчера е реагирано по досъдебно производство от началото на годината.

Протестиращите останаха пред кабинета на главния прокурор през целия ден. Среща с него или хора от неговия екип така и не се състоя.

Към момента протестът е доста многолюден, а инициаторите обещаха демонстрацията да се повтаря всяка вечер, информира Сега

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов "в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията".

"Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване", коментира Иванов. Той смята, че може да се направи "паралел между нахлуването в президентството след акцията в Росенец миналата година и сегашното нахлуване в МВР, което бе проведено, след като вътрешният министър започна проверка на подслушването".

"Моментално започва тази операция за респектиране, сплашване и запушване на устата“, каза Иванов. И добави: "Прокуратурата се опитва да маскира действията си като акция срещу Черепа".

"Някои неразумни назначения на служебното правителство наистина дава възможност за такива пропагандни внушения. Тия връзки (с Васил Божков) сега ли ги откриха? В случая става дума за мащабна операция срещу всички от службите. Ние се обръщаме към хората в службите. Всички вие, които не сте си цапали ръцете, а и вие, които сте си цапали ръцете, но смятате, че повече така не може, вие, които вярвате в честта на пагона, да знаете, че има политическа сила, която е готова да ви подкрепи. Не се поддавайте на страха, излизайте и говорете. Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве", допълни Иванов.

ПЕРЦЕ, А НЕ МЕТЛА

По-рано пред Нова тв Арман Бабикян аргументира протеста си така: "Има проблем между демокрацията и Иван Гешев. Между българските граждани и Гешев, както имаше и проблем с Борисов. Но той вече е в Банкя, при зайчарника".

Според Бабикян новото служебно правителство не "провежда чистка в необходимия мащаб".

"Има перце, няма метла. Калинките на ГЕРБ са накацали от 12 години. Това не е чистка. В момента се взимат отпуски по 4-5 месеца, за да се закрепят в своето феодално владение и да не мръднат оттам”, уточни той.

На въпрос дали смята, че действията на прокуратурата спрямо служители на МВР са с цел да се попречи за разкриването на подслушванията, Бабикян отговори: "Да ги бяха проверили преди пет дни, преди да ги сложат в комисията. Положението е когото назначат - бива привикван. Това не е нищо друго освен препятстване. Това прилича на саботаж от страна на Гешев и прокуратурата”, добави той.

"Правосъдие без каскет" пък се роди няколко дни след началото на миналогодишните летни протести срещу кабинета на Бойко Борисов, за да акцентира върху необходимостта от съдебна реформа и реален контрол над главния прокурор.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари