Променят таксите за детска градина през летните месеци в община Русе

0
Една от промените касае отсъствието от детското заведение на деца до 5-годишна възраст през периода от 1 юни до 14 септември
Една от промените касае отсъствието от детското заведение на деца до 5-годишна възраст през периода от 1 юни до 14 септември

Една от промените касае отсъствието от детското заведение на деца до 5-годишна възраст през периода от 1 юни до 14 септември

Изменения в Наредба №16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Русе, свързани с децата в детските градини, са внесени за обсъждане от общинска администрация. Както е известно, според закона предучилищното образование е задължително за 4-годишните деца, а в община Русе това влиза в сила от началото на учебната 2021/2022 г.

Една от промените касае отсъствието от детското заведение на деца до 5-годишна възраст през периода от 1 юни до 14 септември. Според сегашния текст се заплаща месечна такса в размер на 10 лв. Предложението е таксата да важи за деца, които не са записани в задължително предучилищно образование, а не според възрастта.

Друга промяна е свързана с месечна цена за посещение на детска градина за периода от 1 юни до 14 септември на деца, придобили удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в 1 клас. В момента те плащат месечна такса в размер на 100 лв. Предлага се срокът да бъде намален от 1 юни до 31 август, а за периода от 1 до 14 септември услугата да се заплаща в размер на 50 лв.

Промяната ще доведе до намаляване на родителите на 4-годишните деца при заплащане на дължимите такси, казват вносителите.

Проектонаредбата е публикувана на 28 септември на интернет страницата на Общинския съвет, като в 14-дневен срок се приемат предложения и становища.

Промяната е от изключителна важност, тъй като касае вече записани деца към месец септември на учебната 2021-2022 г. в детските заведения във втора възрастова група, казаха от общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари