Без такси за деца в предучилищните групи в Русе

2
Намаляват таксите за хранене на децата в задължителното предучилищно образование в Община Русе, в някои случаи дори отпадат
Намаляват таксите за хранене на децата в задължителното предучилищно образование в Община Русе, в някои случаи дори отпадат

Намаляват таксите за хранене на децата в задължителното предучилищно образование в Община Русе, в някои случаи дори отпадат

Общината ще внесе на предстоящата януарска сесия на Общинския съвет предложение за облекчения на таксите, които заплащат част от родителите на деца в предучилищните групи.

Предлага се всички родители, ползващи преференции за освобождаване от такси с 50%, да бъдат освободени изцяло. Това се отнася за:

-деца с един родител (починал родител или неустановен произход от единия родител).

-деца, чиито и двамата родители са студенти – редовна форма на обучение

-деца с родител/родители с намалена работоспособност от 50 до 70 на сто включително.

-деца, чиито родители или настойници са на месечно социално подпомагане по чл. 9 от ППЗСП.

-за второто дете, когато двете деца от едно семейство са в детска градина или ясла.

За всички деца в задължително предучилищно образование таксата за ползване на целодневна форма – да се намали от 2,50 лв. на 2,20 лв. за присъствен ден, а в седмични групи – да се намали от 3,10 лв. на 2,80 лв. за присъствен ден.

Това ще стане с изменение на Наредба 16, което се налага заради промените в Закона за предучилищното и училищно образование. С тях държавата се ангажира да подпомага допълнително заплащането на такси, дължими от родителите за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование. За 2021 г. на общините се предоставят по 174 лв. годишно за всяко дете в задължителна предучилищна възраст в детска градина.

На Община Русе за 2021г. от държавния бюджет са предоставени 551 232 лв. за 3168 деца в задължителна предучилищна възраст (4, 5 и 6 г.) или по 174 лв. на дете годишно, казват от администрацията.

В условията на извънредна епидемиологична обстановка и затруднената икономическа ситуация значително ще се облекчат родителите по отношение плащането на таксите. Подпомагането на родителите, които са в неблагоприятно социално положение, е стъпка, насочена към преодоляването на пречките, които оказват негативно влияние върху включването на децата в предучилищното образование“, обясняват още вносителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук