Прокуратурата разпореди проверка за мръсния въздух в Русе

1
Служители на МВР - Русе трябва да извършат проверка в седмодневен срок
Служители на МВР - Русе трябва да извършат проверка в седмодневен срок Снимка: Dunavmost

Служители на МВР - Русе трябва да извършат проверка в седмодневен срок

Окръжна прокуратура - Русе уведомява, че на 06.10.2023 г. в 8:45 часа в Районна прокуратура - Русе е постъпил сигнал от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Русе, сочещ данни за системно изпускане на замърсен въздух - основно миризми, оприличени на „изгоряла пластмаса“, „отработени масла и нефтопродукти“, „бакелит“, „хлор“, силно усещащи се в източната част на град Русе. В сигнала са описани резултати от извършени проверки от служители на РИОСВ - Русе и Община Русе в периода 08.09.2023 г. - 05.10.2023 г. и са посочени три вероятни източника на замърсен въздух, без да се изяснява това замърсяване опасно ли е за хората, животните и растенията.

Районна прокуратура - Русе е образувала преписка по сигнала. Наблюдаващият прокурор е приел, че са налице данни за престъпление по чл. 352, ал. 1 и ал. 2 от НК и е възложил в седмодневен срок, считано от днес, служители на Второ РУ при ОД на МВР - Русе да извършат проверка. Материалите са предадени на полицейските служители и по тях е започнала работа.

Дадени са указания да се установи описаните в сигнала на РИОСВ - Русе миризми представляват ли опасност и каква за жителите на гр. Русе и околната среда, а също да се установи предписанията от РИОСВ - Русе до три промишлени предприятия изпълнени ли са и в какъв обем.

Разпоредено е да се изясни как това е повлияло на околната среда като се посочат събраните данни за периода от пунктове за мониторинг на качеството на атмосферния въздух и измерванията на пункта за непрекъснат мониторинг на органични вещества и да се извършат проверки и огледи на съответните места, сочени в сигнала, с цел изготвяне на констативни протоколи за нуждите на проверката, в това число и в местността Пухлево дере - гр. Русе, където е посочено, че има наличие на тлеещи смесени отпадъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    7
    Само Минавам
    Я стига глупости! Компетентният орган - РИОСВ-Русе, сигнализирал прокуратурата, която на свой ред наредила на опашката си II РПУ-Русе да извърши проверка. Какво точно ще направят полицаите? Ще душат, като служебни кучета по заводите? И като душат какво следва? Повдигане на обвинение от прокуратурата с основание: "на служителят Гроздан от II РПУ-Русе, му замирисало, минавайки в района на предприятието Х". А компетентният орган РИОСВ-Русе, през това време, прави какво - купува си пуканки и гледа шоу?
  • 5
    6
    Ф16
    Тез капути от прокуратурата де живеят на Луната ли?Не го ли дишат същия въздух като нас всеки ден.Що така се разбързаха,нека почакат 10 години още.Ще има време за всичко
  • 15
    5
    Da proverqt Tsona
    I da sprat rushvetite!!!
  • 21
    4
    Цона до мвр
    Как да се преустанови дейността като ще ми секнат подкупите? Аз с какво да живея така охолно? Тези скъпи костюмчета, очилца и бижута кой да ми ги купува? Вие данъкоплатците ли? Я ваща мама, дишайте мизерии и да не ми знаете много, чеееее...
  • 24
    3
    Мвр
    Няма експертиза, за да установява въздействие върху здравето и околната среда . Когато системно се нарушава комплексното разрешително и не се спазват дадените предписания следва да се преустанови дейността . Абсурдно е да се играе на котка и мишка със здравето ни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари