Прокуратурата "изчисти" министъра на културата

0
След два месеца и половина проверка, държавното обвинение отказа да разследва Боил Банов за строежа на Ларгото по сигнала на Елена Йончева
След два месеца и половина проверка, държавното обвинение отказа да разследва Боил Банов за строежа на Ларгото по сигнала на Елена Йончева Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу министъра на културата Боил Банов, съобщиха днес от държавното обвинение.

Сигналът срещу него бе подаден в края на януари от депутата от левицата Елена Йончева, а тя нарече аферата "Ало, Банов съм". Йончева веднага обяви, че БСП ще обжалва постановлението и следващата седмица ще представи още документи по случая.

При огласяването на скандала Йончева пусна три записа на телефонни разговори, в които се чува как Банов дава инструкции по какъв начин да се оформят документи за ремонта на столичното Ларго, така че изпълнителят да не плаща неустойки от поне 700 000 лв. за забавяне на строителните и довършителните дейности. Тогава Банов отрече обвиненията и се обяви за жертва на рекет от страна на служител на министерството, пише Таня Петкова за в. Сега.

В прокурорското постановление, което е от 11 април, се казва още, че проверката се прекратява, тъй като "липсват данни за извършено престъпление". След два месеца и половина работа, прокурорът не установява нарушения нито от страна на Банов, нито от страна на неговия заместник. Не е установено и "набавяне на имотна облага", пише още прокурорът.  "Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица - министър, зам.министър, които са изпълнявали функциите на възложител, по смисъла на Закона за обществените поръчки в инкриминирания период на изпълнение на проекта", се казва още в документа.

"Длъжностните лица са действали законосъобразно и правилно, в съответствие със задълженията по сключените договори, положили са значителни усилия за изпълнението им в срок и са предприели необходимите действия за качествено и точно изпълнение на проекта, осъществявайки необходимия контрол при изпълнението, включително проследявайки документите за отчетността на разходваните суми", смята прокурорът.  Не е установил и изготвяне на актове при извършване на строителството и изпълнението на проекта, в които да са "установени неверни обстоятелства".

Не е е имало и забавяне на изпълнението на проекта, "което да е основание за претендиране и изплащане на договорената неустойка".  

Според прокурора забавянето на работата по Ларгото е само с 5 дни и то за част от довършителните дейности. Мотивите, които е изложил са почти същите, както на съдиите от различните състави, които отхвърлиха иска на Министерството на културата за изплащане на неустойка от строителната фирма. Последното решение е от февруари т. г.

За представения запис от Елена Йончева държавното обвинение констатира следното: "Представеният запис е N-ти брой презапис, без да е представен оригиналният", което е "непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработки". Не е възможно да се определят обстоятелствата по изготвянето на записа, смята прокурорът.  По тези причини "не може да се изключи възможността записът да е бил обект на манипулации преди или след презаписа му от диска, получен в пощенската кутия на Елена Йончева". 

Според постановлението Йончева е твърдяла пред прокурора, че е получила записа с разговорите на Банов в пощата си в парламента, като файлът е бил на компактдиск. Тя го е презаписала и след това унищожила диска.

"Тъй като не е предоставен оригиналният запис, не може да се каже дали не са правени някакви манипулации", смята обвинителят. Затова не може да се провери кога и при какви обстоятелства е изготвен. Оттам следва и невъзможност за "проверка на информацията, която е възпроизведена чрез него, което е пречка и за кредитирането ѝ с доверие".

Все пак на записа е назначена експертиза, която различава два мъжки гласа. Освен това има и женски глас. Споменати са и имената "Банов", "Мечкунов", "Драганов" и "Атанас".

"Ето защо и в съответствие с направеното заключение не може да се изключи записът да е бил обект на манипулация преди или след презаписа му от диска, получен в пощенската кутия на г-жа Йончева. Затова, тъй като записът не е автентичен, той не може да се ползва и като годен източник за установяване на записаните изявления", казва прокурорът.

Самият Банов, както и други разпитани по проверката, отричат казаното в записите.

След като получила записа на Йончева й се обадил човек, който заявил готовност да свидетелства по случая. Затова тя го записала и на видео. В сигнала този човек е представен като таен свидетел. Йончева е отказала да разкрие кой е той и как може да бъде открит.

Същото потвърди и Елена Йончева пред "Сега" преди два дни, когато беше потърсена за коментар какво се случва с прокурорската проверка. Тя каза, че два пъти е била "поканена", за да дава обяснения и двата пъти прокурорът е искал да "издаде" информатора си. Тя не го направила. "Казах, че  всъщност вместо да търсят източника ми на информация, нека да се съсредоточат върху това, което е извършил г- н Банов", обясни Йончева. 

"Предвид това ex lege дадените от лице с неустановена самоличност обяснения под формата на интервю, дори и да съдържат съобщение за извършено престъпление, не могат да се приемат за удостоверяващи действително настъпили факти поради обективна невъзможност тези факти да бъдат проверени. Прикриването на самоличността на лицето се явява обективна и непреодолима пречка за извършване по установения ред на проверка и приобщаване на информацията, съдържаща се в изявлението му с оглед установяване на обстоятелствата относно твърдяното престъпление и преценката за тяхната обективност и достоверност", пише  прокурорът.

Разпитан е и посоченият от Боил Банов като "информатор" на Елена Йончева - Ангел Ангелов. В неговите обяснения имало разминавания. Хем твърдял, че през 2016 г. Банов в качеството му на зам.министър, отговорен за ремонта на Ларгото, наредил да се изготвят актове за спиране на строителството, с които да се прикрие забавянето, хем казал, че той лично е съгласувал докладна, в която се посочва, че работата е в срок.

"Аудиозаписът показва, че Боил Банов е наредил да бъдат подправени документи. Документите доказват, че това, което е наредил Банов, се е случило", каза пред журналисти в петък Йончева, след като прокурорското постановление бе публикувано.  Според нея е "очевидно е, че подготвят съдбата на "Ало, Банов съм" да е същата, каквато бе съдбата на "Ало, Ваньо", коментира още тя. Според нея в аферата "Ало, Ваньо" министър-председателят Борисов е наредил да бъде спряна проверка на бившия шеф на Митниците Ваньо Танов. Прокурорът, който трябваше да разследва случая по-късно оглави антикорупционната комисия, допълни тя.

"Очакваме по същия начин последната афера „Апартаментгейт“ да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност", заяви говорителят на БСП. Йончева обяви, че следващата седмица ще представи "категорични доказателства за това, че Боил Банов е наредил фалшификация на документи".

"Получихме от МРРБ - регионалното министерство, допълнителни документи, които доказват, че става дума за документално престъпление, за измама, за престъпление срещу финансовата система при изразходването на европейски средства“, каза Йончева.

Прокурорската проверка се забави, след като вицепремиерът Томислав Дончев внесе в Специализираната прокуратура още "значителна по обем" информация в края на февруари. Данните му са били по извършени от него проверки и "анализ" по случая с ремонта на Ларгото.

МИЛИОНИТЕ ЗА ЛАРГОТО

Ремонтът на Ларгото продължи 7 години и струваше над 15 млн. лв. Средствата бяха отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.", управлявана от регионалното министерство. Вторият и третият етап от реконструкцията приключиха през пролетта на 2016 г. и включваха консервация на разкопките на открито на главната улица на Антична Сердика, както и покриването на старините на площад "Независимост" със стъклени куполи. Тяхната цена надхвърляше 12,5 млн. лв. За да не се връщат пари на ЕК, министерството е платило предварително цялата цена на изпълнителя и е сключило още един договор с него - за приключването на обекта. Той е платен със средства от бюджета на регионалното министерство - близо 2 млн. лв. без ДДС. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари