Програма на Мартенски музикални дни от 11 до 13 март

0
11 март, събота, вторият ден от фестивала предлага на публиката една великолепна програма за малки и големи
11 март, събота, вторият ден от фестивала предлага на публиката една великолепна програма за малки и големи

Програмата на МФ Мартенски музикални дни от 11 до 13 март:

11 март, събота, вторият ден от фестивала предлага на публиката една великолепна програма за малки и големи.

Първият за деня концерт дава началото на поредното издание на Мартенски музикални дни ДЖУНИЪР – съвместен проект на Община Русе и Фондация АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ.

Фортисимо Фамилия са подготвили една Приказка за Цигулка, с която да зарадват малките меломани и техните родители. „Разказвачи“ на приказката ще бъдат СВЕТЛИН РУСЕВ като солист на Софийска филхармония с диригент Павел Златаров и артистите Илияна Коджабашева и Деян Ангелов.

Деца и родители ще имат редкия шанс да чуят звука на една уникална цигулка – Страдивариус от 1710 г., със звучното название Camposelice. Концертът предлага среща и с множество от най-популярните пиеси, писани някога за цигулка – от Вивалди през Паганини, Чайковски и Сарасате, та чак до танго-музиката на Гардел.

Концертът ще се състои в 12 ч. в Доходно здание. Именитият цигулар Светлин Русев стъпва за пореден път на сцената на Мартенски музикални дни, веднага след главното си участие в блестящото откриване на фестивала един ден по-рано.

В събота, от 19 ч. в зала Европа следва една не по-малко интригуваща среща с музиката. Дуо Кончертанте 20 е тандемът на кларинетиста РОСЕН ИДЕАЛОВ и виолончелистката ГЕОРГИТА БОЯДЖИЕВА-НИКОЛОВА, които ще отпразнуват на русенската фестивална сцена 20-те години на своето сценично партньорство по един впечатляващ начин. В концертната програма са включени произведения от Хиндемит, Моцарт, Бах, Константин Илиев, Васил Казанджиев.

Георгита Бояджиева е един от най-известните и изявени български виолончелисти. Като солист и камерен изпълнител до този момент има над 400 концерта – с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери, в това число и посветени на нея творби. Записва за фонда на БНР (над 60 студийни и документални записа), WDR – WDR Кьолн, Радио Букурещ, БНТ. Профефор е по камерна музика и доктор по музикознание и музикално изкуство в Инструменталния факултет на НМА П. Владигеров.

Кларинетистът Росен Идеалов, като солист и камерен изпълнител, концертира с голям успех в България, редица страни в Европа, САШ, Русия, Китай и др. Репертоарът му наброява над 500 произведения от ренесанса до наши дни, като голяма част от тях са написани за него. Реализира десетки записи за фонда на БНР и БНТ, както и над 16 компактдиска. Награден е със Златна лира за върхови творчески постижения.

Фестивалната програма в неделя, 12 март, продължава отново с два изключително любопитни концерта.

В 11 ч. на сцената на зала Европа ще излезе познатият на русенската публика с възхитителните си изпълнения СТРУНЕН КВАРТЕТ ФРОШ, обединяващ таланта на цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, виолистката Мария Вълчанова-Любенова и виолончелиста Виктор Трайков. През 2008 квартетът получава втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика в София, а през декември същата година печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. През 2015 получава Кристална лира в категорията Камерни ансамбли. За концерта си на 12 март са подбрали една впечатляваща програма с произведения от Шостакович, Хинастера и Драгомир Йосифов.

Вечерта на 12 март също обещава да подари на публиката едно изключително изящно и незабравимо изживяване. Главни действащи лица на сцената в 19 ч. ще бъдат ГОТЛИБ ВАЛИШ (пиано), ИВАН КОНСУЛОВ (баритон), РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ и хор ДУНАВСКИ ЗВУЦИ при НЧ Ангел Кънчев 1901Русе с диригент ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. Те ще изпълнят Концерт за пиано от Моцарт, Песни на странстващия калфа от Малер и Фантазия за пиано, хор и оркестър от Бетовен.

Роден в семейство на виенски музиканти, Готлиб Валиш е приет във Виенския университет за музика и сценични изкуства на 6-годишна възраст. Има блестяща кариера, свири с водещи оркестри като Виенската филхармония, Щутгартския камерен оркестър, Камерата Залцбург и др. Многобройните му турнета включват концерти по цял свят. Носител е на награди от няколко международни клавирни конкурса, сред които първа награда и Гран При Иво Погорелич и награда Стравински (САЩ).

Иван Консулов, роден във Варна, живее и работи от 30 години в Швейцария. Гостува с голям успех на сцените на Театро Комунале в Болоня, Сан Карло в Лисабон, Филаделфийската опера, оперите в Женева, Лиеж, Верона, Кобленц и др. Партнира си с редица артисти от класата на П. Доминго, Л. Павароти, М. Френи, К. Ричарели, Г. Димитрова. От 7 години има собствено оперно студио в Цюрих, където работи активно с млади оперни певци.

В понеделник, 13 март, от 19 ч. в Доходно здание русенската публика ще има възможност да се срещне с още един от своите утвърдени любимци – ЕВГЕНИ БОЖАНОВ - пианистът, определян с изключителни суперлативи на няколко континента, се връща в родния си град, за да поднесе на почитателите на класните изпълнения своя прочит на Арабеска оп.18 и Клавирния цикъл Танци на Давидсбюндлерите от Роберт Шуман и произведения от Ференц Лист. Международната кариера на ЕВГЕНИ БОЖАНОВ започва с безспорни триумфи от редица престижни конкурси. Сред многобройните награди, които получава, се открояват Втора награда (при неприсъдена Първа) от Святослав Рихтер в Москва (2008) и Втора награда на международния конкурс Кралица Елизабет в Белгия (2010). Акцентите на сезон 2016/17 са рецитали в Мюнхен, Варшава, Лисабон, Палермо, Коимбра и др.

МФ Мартенски музикални дни 2017 ще се проведе от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари