Проф. Валерианова: Над 4000 са новите случаи на рак на гърдата

0
Смъртните случаи са около 1400, подчерта специалистът
Смъртните случаи са около 1400, подчерта специалистът Снимка: credoweb.bg

„Новите случаи за рак на гърдата в България са малко над 4000 за 2018 г. Смъртните случаи са около 1400“.

Това заяви пред БНР проф. Здравка Валерианова – директор на Националния раков регистър.    

Стандартизираната заболеваемост от рак на гърдата е по-ниска от тази в света и в Европа, но за съжаление стандартизираната смъртност е по-висока и от световната, и от европейската. За мен основната причина е липсата на организиран, масов скрининг за цялата страна. Тези профилактични прегледи, които се провеждат и заплащат от НЗОК – това не е скрининг, защото то не отговаря по условията, стандартите и изискванията за качествен скрининг в Европа и света. Това са профилактични прегледи, които са разписани в Националния рамков договор, заплащат се един път в годината при определени възрастови групи. Но какво се случва, колко жени се откриват в ранен стадий, къде се насочват за лечение, как са лекувани те, каква е преживяемостта при тях – никой не може да даде такава информация“, коментира тя в предаването „12+3“.

По думите ѝ опитът от другите страни показва, че такъв скрининг, за да има своята ефективност и за да бъде икономически изгоден, трябва да се провежда и да е отговорност на Министерството на здравеопазването и държавата.  

Проф. Здравка Валерианова подчерта още, че България и Словакия са двете държави, които нямат Национална програма за борба с рака. У нас липсва също информационна система за лекарствените средства. Националният раков регистър пък е в колапс и пред самозакриване, подчерта специалистът.

Най-честото злокачествено заболяване в България през 2018 г. е ракът на простатата, следва ракът на белия дроб и дебелото и правото черво, посочи проф. Валерианова. При жените най-честото злокачествено заболяване е ракът на гърдата, следван от този на дебелото черво. Ракът, който се поддава много ефективно на скрининг и при който почти е намалена и заболеваемостта, и смъртността, е ракът на маточната шийка, добави още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари