Проф. Николай Радулов: Подслушването не е само на телефона

0
Спецслужбите на властта - "Алтернативата"с Миролюба Бенатова
Спецслужбите на властта - "Алтернативата"с Миролюба Бенатова

Със сигурност протестиращи са били подслушвани и следени

Голяма част от хората, които бяхме там на протестите и сме по-известни, по един или друг начин са били наблюдавани, заяви в предаването "Алтернативата" експертът по сигурност и кандидат за депутат от "Има такъв народ" проф. Николай Радулов.

"Аз съм подслушван и не само аз, но и много хора от протестите. С мен се срещаха много колеги, които навремето съм назначавал в съответните служби и ме предупреждаваха, че са заведени дела за връзки с лица от чужбина, които се опитват да свалят по незаконен начин властта. Знаете за кого става дума - за Божков", обясни Радулов.

Според него може да е имало и процесуално дело, за което не знаят. "Не мога да кажа кой е слушал, но си мисля, че тези, които са дали тона, са били абсолютно сигурни, че Божков няма нищо общо", категоричен е той.

Как става подслушването?

Експертът обясни, че заявител, няма значение кой е той - ДАНС, МВР или ГДБОП, е направил искане и то е отишло в съд. "След като съдът издава разрешението, ръководителят на службата, която експлоатира СРС-тата - това са председателите на ДАТО и ДАНС, издават заповед и след това започва подслушването, наблюдаването и каквото се сетите", допълни той.

Съществува и възможност за отдалечен достъп: "Тоест службата, която подслушва, е ДАТО, но тъй като става въпрос за дело от особена важност като тероризъм, подготовка за убийство, сваляне на законно избрано правителство, става отдалечено подслушване с акаунт", каза още проф. Радулов.

По думите му оперативният работник има право само да слуша разговора. Това се прави, защото идеята е, че ако тези, които участват в разговора, кажат "сега ще подготвим бомбата за взрив", да може се действа веднага.

"Но в същото това време върви запис в Държавната агенция "Технически операции". Няма СРС без запис. Накрая на срока може заявителят да твърди, че не е необходимо да се създава доказателството средство и тогава записите трябва да бъдат унищожени до 2 седмици", обясни той.

По думите му заповедите и разрешенията си седят и са заведени в секретните деловодства, но ги няма самите записи. "Обикновено в този срок никога службите не се включват, т.е. стоят по месеци и години в едни стаи", подчерта експертът.

Подслушвани ли са наистина протестиращи?

Според проф. Радулов, ако сега видим, че са унищожени тези записи, това разкрива, че е подслушвано и наблюдавано. "Лятото беше така", категоричен е той.

Експертът добави още и че подслушването не е само на телефона. "Това е например ние с вас си говорим открито в сладкарница и отдалеч може да ни подслушват със специални уреди. Може от много високо летящ дрон - на километри, да бъде подслушван разговор на земята. Ние нямаме такива технологии, но имаме такива, с които от 150 метра може да се извърши идеален звукозапис", смята Николай Радулов.

По думите му телефони са подслушвани, за да се чуе евентуално дали някой ще изпусне нещо, което може да се използва за компромат, но със сигурност е имало "проследяване и наблюдение. Знам го от мои източници".

Радулов заяви обаче, че професионалното проследяване е почти невъзможно да бъде доловено: "Само подготвени разузнавачи могат да разкрият и то в определени случаи, обикновеният човек няма да долови дали е наблюдаван".

ДАНС и кадровите рокади

На въпроса Професорът обясни, че махането на зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков е едно добро начало по отношение на ръководството в ДАНС, но трябва да се продължи.

"Законът на ДАНС е така променен, че за да станеш председател, трябва да имаш 12 години стаж. По времето на Пеевски стажът беше 8 години, защото точно толкова имаше той, а неговите заместници можеха да бъдат избрани при 3 години и половина. Ставаше дума за конкретни хора", категоричен е проф. Радулов.

Относно освободения зам.-шеф на ДАНС Радулов обясни, че "малко неглижираме това, че се извършват смени, като на местата на освободените се назначават за постоянно хора. Не са назначени с временни заповеди. Направената смяна в ГДБОП, където новият директор е с временна заповед, е много разумна".

По думите му служебното правителство трябва да бъде много внимателно, когато назначава някого на ключова длъжност.

"За мен смяната на председателя на ДАНС с ръководител на ДАНС от същото време, от същото продължаващо управление на ГЕРБ, е безсмислено. Тези хора по същество са едни и същи, с еднакво възпитание, един и същ манталитет, но различни имена. Това е глупава идея. Бъдете сигурни, че в ДАНС до средно ниво в последните години са свързани по един или друг начин с ГЕРБ. И за МВР е същото", добави още той.

"Росенец", руски шпиони и "Турски поток"

Проф. Радулов заяви, че следващото правителство ще трябва да провери дали специално ДАНС е подавала доклади за сериозни проблеми в икономиката и енергетиката:

"Например, подавала ли е информация или анализи за Турски/Балкански поток за това, че се строи от фирми на приближени до Путин, че се охранява от руски охранителни фирми и т.н. Дали са водили някое дело срещу хора, които са прикрити на пристанище в "Росенец", някои не се и крият... Други са прикрити между тези 280 000 постоянно живущи по Черноморието".

Той попита има ли дела. "Ако няма дела, тази хвалба как се работи срещу руските шпиони, ми звучи като прикритие на руските шпиони", категоричен е експертът.

Вотът на 11 юли

Относно предстоящите парламентарни избори проф. Николай Радулов заяви, че е сигурен, че ще са по-честни от последните 15 години.

Стана ясно и че той ще се кандидатира отново за народен представител.

За отказа си да влезе в 45-ия парламент Радулов посочи, че е бил на средата на учебната година и е преценил, че има други хора, които могат да бъдат полезни по отношение на Изборния кодекс: "Мястото не беше фетиш, към който се стремя. В онзи момент можех да бъде полезен и извън парламента"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари