Официално: Открити са два случая на неправомерно прилагане на СРС-та

1
Това става известно от публикация на Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/
Това става известно от публикация на Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/

Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/ е установило два случая на неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства.

Това става известно от публикация на официалната им страница, предаде БТА.

В бюрото са били постъпили 80 сигнала от граждани с твърдения за незаконосъобразно използване и прилагане на СРС. Те са били във връзка с медийните изявления за неправомерно подслушване на граждани и политици от лятото на 2020 г., и от 20 май до 7 юли 2021 г. 

Приключените проверки са 45, а три са оставени без разглеждане заради неизпълнение на указания за допълнителни данни и документи.

На 19 юли прокуратурата съобщи, че е прекратила разследването за незаконно подслушване на политици, поради липса на доказателства. Проверката на ДАНС е показала, че в службата не е било извършвано незаконно подслушване на кандидат-депутати.

ГДБОП са установили, че са прилагани СРС срещу двама души, по две разследвания за акцизни стоки без бандерол и наркотици, но след като се е констатирало, че те са кандидат-депутати, подслушването е било прекратено, а материалите са докладвани в Специализираната прокуратура. Извършената проверка от дирекцията "Вътрешна сигурност" на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати. Прокуратурата допълни, че проверка, възложена на НБКСРС, е показала, че политически лидери не са били обект на прилагане на СРС.

Според съобщението на НБКСРС, бюрото е извършило проверки на всички процедури по Закона за СРС в ДАНС, ДАТО, ГДБОП и дирекцията "Вътрешна сигурност", като те са обхванали период от началото на 2021 г. до настоящия момент и "не се ограничават с информацията, изнесена в медийното пространство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук